Ciril Horjak in Tomato Košir med nagrajenci Prešernovega sklada

Iz medijev

Ciril Horjak in Tomato Košir med nagrajenci Prešernovega sklada

STAFoto: Matej Povše, Jože Suhadolnik

Prešernovi nagradi za življenjsko delo za leto 2024 prejmeta pesnica in prevajalka Erika Vouk in baletni plesalec, koreograf, režiser, publicist ter pedagog Henrik Neubauer. Nagrajenci Prešernovega sklada za leto 2024 pa so pesnica Miljana Cunta, igralka Jana Zupančič, mezzosopranistka Nuška Drašček, stripar Ciril Horjak, režiserka Sara Kern in grafični oblikovalec Tomato Košir.

V Društvu novinarjev Slovenije čestitamo vsem nagrajencem in nagrajenkam, še posebej pa pomembnima ustvarjalcema v medijih Cirilu Horjaku in Tomatu Koširju. Aktualne razmere odslikavata s podobami, ki so plod njune ustvarjalnosti in razumevanja sveta.

Ciril Horjak je nagrajen za ustvarjalno delovanje na področju stripa v zadnjih treh letih. Komisija ga je označila za »zelo nadarjenega slikarja, portretista, ki se je zaradi duhovitosti in družbene zavzetosti usmeril v risanje karikatur, satiričnih risb in stripov, s tem pa je svoje delo osredotočil na objave v časopisih, knjigah in revijah«.

Kot so spomnili, je stripe pričel objavljati v reviji Stripburger, pozneje v Večeru, objavljal pa je tudi v tujih časopisih. Deluje tudi kot teoretik in popularizator stripa, med drugim je avtor prvega slovenskega učbenika za strip. Pri predstavitvi drame Kralj Ubu ali Poljaki Alfreda Jarryja je sodeloval s Slovenskim gledališkim inštitutom pri projektu Klasiki v stripu. »Horjak zna s svojo risbo zajeti in lucidno prikazati bistvo upodobljenih figur in situacij ter prostorskih razmerij, za kar izkazuje izrazit dramaturški smisel, še najbolj pa ga je zaradi angažiranosti in duhovite pripovednosti mogoče primerjati s Hinkom Smrekarjem, ki ga tudi študijsko preučuje, zato deluje kot nekakšen sodobni Hinko Smrekar s psevdonimom dr. Horowitz,« še med drugim piše v obrazložitvi nagrade.

Grafični oblikovalec Tomato Košir, nagrajen za dela na področju grafičnega oblikovanja v zadnjih treh letih, je po besedah komisije, »prepoznan po vrhunskem oblikovanju, katerega lastnosti so skrbno premišljena večplastna vsebina, likovno kakovostna, izčiščeno odmerjena grafična zasnova ter obrtniško natančno izpeljani projekti, ki odsevajo trenutno družbeno situacijo«.

»Področje vizualizacij za naslovnice časopisov oziroma vizualnih komentarjev v člankih, za katero je postal specialist, od avtorja zahteva zelo hiter odziv na družbena dogajanja ter s tem omejen čas za iskanje in izvedbo rešitev. Kot avtor ne sledi samo uredniški vsebini, ampak se o temi z naročnikom posvetuje, ji oporeka in jo nemalokrat potem tudi sousmerja. Njegove ilustracije zato nosijo izredno sporočilno moč, ki je enakovredna besedilu v članku. So intelektualno pronicljive, kreativne in tudi tehnično-tiskarsko inovativne,« še med drugim piše v obrazložitvi nagrade.

STA: Nagrajenci Prešernovega sklada: utemeljitve nagrad