Mafija, ki uporablja medije

Novice

Mafija, ki uporablja medije

Vanja GligorovićFoto: Matej Povše

»Največja promocija moje knjige je bil videoposnetek aretacije Dragoslava Kosmajaca,« je na predstavitvi knjige Šarić – Kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu povedal njen avtor Stevan Dojčinović.

FNF14_043_L

Na festivalu so knjige pošle takoj, Stevan pa jih je podpisoval kot največja zvezda kriminalnih romanov: »Uživaj u KRIMI ROMANU balkan stajl.« Na predstavitvi knjige, ki je potekala po sistemu vprašanj občinstva in odgovorov Stevana Dojčinovića, je prisotne najbolj presenetilo dejstvo, da avtorju niso grozili. »Takšna mafija ne uporablja nasilja, funkcionirajo na drugi ravni,« pravi avtor in dodaja, da se jim zdi napadanje prek medijev učinkovitejše. V Srbiji je večina medijev v rokah ali politikov ali kriminalcev, ki izvajajo tako imenovan »media bullying«. Dojčinovića so tako označevali s kriminalcem, vsebino njegove knjige pa kot izmišljeno. Tako početje pa je najbolje ignorirati, pravi srbski novinar, ki je raje “izbrskal” človeka, ki stoji za medijem, in njegovo povezavo s kartelom – ter tako o njem povedal največ.

Predstavitev knjige je bilo brez dvoma razburljivo nadaljevanje njegovega prvega nastopa na festivalu Naprej/Forward pred dvema letoma, s katerim je dokazal, da preiskovalno novinarstvo še ni izumrlo in da čas zanj komaj prihaja ali še bolje – ga vedno bolj zahteva.