Vejica ni sitna

Novice

Vejica ni sitna

Vanja Gligorović

“Kaj se lektorice in lektorji, ki so večinoma študirali na FF, lahko naučijo od dr. Nataše Logar s FDV? In kaj lahko doktorica jezikoslovja, ki z vejicami ‘muči’ bodoče novinarje, izve od lektorjev, ki vsak dan popravljajo tisto, česar se novinarji na faksu niso naučili?” se je spraševal novinar Dnevnika Uroš Škerl Kramberger na lektorski delavnici, ki jo je letos vodila dr. Nataša Logar s FDV. Videti je, da kar veliko.

V veliko primerih je vejica odvisna od namena avtorja. Če hoče kaj izpostaviti ali poudariti, vejica je, sicer je ni. Raba vejic za pristavek, dostavek, polstavek, pristavo in izpostavo torej ni absolutna. Zato novinarjem in lektorjem povzroča preglavice. V pomoč pa ni vedno niti pravopis, ki je v nekaterih primerih skregan z rabo. Poglejmo si nekaj konkretnih primerov.

Kako bi pa vi postavili vejice?

Pristavek:

  • Naj še spomnimo, da se v ponedeljekX 15. septembraX ob 12. uri izteče prevzemna ponudba za Lesnino. Vejici sta. Datum postavimo med vejici, čeprav Slovenski pravopis tukaj določa rabo vejice kot možno in ne absolutno.
  • Ljubljanska družba KolinskaX d. d.X je poslovno leto zaključila z izgubo. Vejici sta odvisni. Tukaj je pravopis v nasprotju s Poslovnim registrom. Prvi vejici zahteva, v drugem so enote večinoma registrirane z imenom, ki ne vključuje vejic. Lektorji dopuščajo oboje, odvisno je od poudarka.
  • Novoimenovani direktor Slovensko obveščevalno-varnostne agencijeX Andrej OčekX je predsednika vladeX Mira CerarjaX v petek obvestil, da odstopa s položaja direktorja agencije. Vejic ni. Pravopis v nekaterih posebnih primerih dopušča vejice, vendar so lektorji na delavnici bili složni, da je ni.

Dostavek:

  • S predlogom so se strinjale vse parlamentarne strankeX razen NSi. Vejica je odvisna. Če hoče avtor del besedila poudariti, potem vejica stoji in obratno.
  • Zato so odstopili tudi trije od petih članov upraveX vključno s predsednikom uprave. Vejica je. Vejica stoji, kadar označuje zamujeni del povedi.

Polstavek:

  • Upoštevaje inflacijoX znaša povprečna petletna rast BDP kar 7,2 odstotka. Vejice ni. Ko je polstavek na začetku, vejice navadno ni.
  • Cene seX upoštevaje motorje, opremo in imidžX v primerjavi z naštetimi tekmeci sploh ne zdijo pretirano visoke. Vejice so. Če deležje ni prvi povedek v povedi, ga označimo z vejico.

Vrivek ali pristava:

  • Ta evropska državaX insolventnost ji grozi že več kot eno letoX ne more več računati na mobilizacijo protikriznega mehanizma. Vejice so. Pristava je del besedila z druge skladenjske ravnine in zmoti potek siceršnje povedi, zato ga označimo z vejicami.

Izpostava:

  • Letalo jeX okoli 14. ureX strmoglavilo. Vejica je izbirna. Če hoče avtor del povedi še posebej izpostaviti, vejice postavi. Vendar se bolj priporočajo pomišljaji ali oklepaji.