Matej Šurc in Blaž Zgaga prejela nagrado CEI SEEMO

Novice

Matej Šurc in Blaž Zgaga prejela nagrado CEI SEEMO

Slovenska novinarja Matej Šurc in Blaž Zgaga sta za svojo trilogijo V imenu države prejela prestižno mednarodno nagrado za posebne dosežke v preiskovalnem novinarstvu za leto 2012, ki jo podeljujeta Srednjeevropska pobuda (CEI) in Medijska organizacija za jugovzhodno Evropo (SEEMO).

Žirija se je enoglasno odločila, da si nagrado zaslužita za izjemno preiskovalno delo trgovanja z orožjem v Sloveniji in drugih državah bivše Jugoslavije v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Izsledke svoje preiskave sta novinarja objavila v trilogiji V imenu države, ki je izšla pri založbi Sanje. Pri svojem delu sta preučila obsežno dokumentacijo in sodelovala s številnimi novinarskimi kolegi iz regije, kar njunemu delu daje dodatno težo, delo pa sta nadaljevala kljub grožnjam po izdaji prve knjige.

Izbira Šurca in Zgage kot letošnjih nagrajencev je tako v skladu z glavnim kriterijem izbora – gre za kakovostno novinarstvo z jasnimi sporočili, ki zadevajo širšo javnost in s katerimi sta novinarja pri opravljanju dela za kakovost le-tega prevzela tudi osebno tveganje.

Matej Šurc in Blaž Zgaga bosta denarno nagrado v višini 5.000 EUR, ki jo podeljuje CEI, prejela v okviru Medijskega foruma za Južno in Vzhodno Evropo, ki bo v Budvi potekal 22. in 23. oktobra letos.

Posebno preiskovalno diplomo je komisija podelila albanskemu novinarju Telnisu Skuqiju, dopisniku agencije Albania’s Telegraphic News Agency (ATA) iz mesta Gjirokastra kot priznanje za preiskovalno delo na lokalnem nivoju. Posebno omembo je komisija namenila Centru za preiskovalno novinarstvo (CIN) Sarajevo za viden prispevek k preiskovalnem novinarstvu v regiji.

Komisijo, ki je nagrajence in prejemnike priznanj izbirala med 22 nominiranci iz držav članic Srednjeevropske pobude (CEI), so sestavljali Andrzej Godlewski, izvršni direktor TVP1 (Poljska), Drago Hedl, urednik dnevnika Jutarnji List (Hrvaška), Sasa Leković, svobodni novinar in trener preiskovalnega novinarstva (Hrvaška/Srbija), Besar Likmeta, urednik BIRN-Balkanske mreže za preiskovalno novinarstvo (Albanija), Mitja Meršol, ustanovitelj Mednarodnega medijskega centra (Slovenija-Avstrija); Adrian Mogos, vodja preiskovalnega oddelka pri Daily Jurnalul National (Romunija).

Več:  Spletna stran CEI

Fotografija: Manca Čujež/Založba Sanje