Medijski inšpektorat ne more ukrepati

Obvestilo

Medijski inšpektorat ne more ukrepati

Foto: delo.si

Objavljamo odgovor medijskega inšpektorata na poziv, naj ukrepa proti spodbujanju k sovraštvu in nestrpnosti v napovedniku izdaje tednika Demokracija.

V zvezi z vašo prijavo vam želimo ponovno pojasniti, da je določba 8. člena Zakona o medijih (ZMed) napotilne narave in jo je zakonodajalec umestil v ZMed kot napotilo medijem pri izvajanju medijske dejavnosti in zanjo v zakonu ni predpisal nobenega inšpekcijskega ukrepa oziroma sankcije (to je kazenske določbe), zaradi česar zoper v prijavi navedenega izdajatelja medija s strani inšpektorata ukrepanje ni možno. Zaradi navedenega inšpektorica za medije na podlagi prejetih prijav ni upravičena za izrek sankcij oz. za uvedbo postopka o prekršku, ker gre pri kršitvah omenjenega člena za kaznivo dejanje.

Strinjamo se, da je sovražni govor v medijih potrebno preganjati in ga ustrezno tudi sankcionirati. Kot smo že pojasnili, so javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter sovražni govor opredeljeni kot kazniva dejanja po Kazenskem zakoniku RS, zato inšpektorat tudi v tem primeru (v zvezi z vašo novo prijavo glede suma širjenja sovražnega govora v napovedniku novega izdaje tednika Demokracija) ne more ukrepati.