Novi predsednik DNS je Gašper Andrinek

Novice

Novi predsednik DNS je Gašper Andrinek

Foto: Gašper Lešnik

Društvo novinarjev Slovenije je na današnji skupščini izvolilo novo vodstvo. Predsednik društva v mandatu 2023–2027 je novinar Vala 202 in dosedanji podpredsednik društva Gašper Andrinek.

Novi predsednik bo stopil v velike čevlje Petre Lesjak Tušek, ki je društvo pogumno in pokončno vodila zadnjih zelo zahtevnih osem let. Najbolj opazni dosežki društva samo v njenem zadnjem mandatu so uspešno izpeljana kampanja Za obSTAnek, v kateri je javnost donirala več kot 387.000 evrov za preživetje STA, sodelovanje v kampanji RTV je ZAkon in vzpostavitev platforme za prijavo napadov na novinarje Prijavi napad. Društvo je podalo tudi več kot 10 zakonodajnih pobud in organiziralo kar 50 strokovnih dogodkov.

Del te zgodbe je bil tudi Gašper Andrinek, ki napoveduje, da se bo po najboljših močeh trudil vzdrževati visoke standarde, ki jih je postavila Petra Lesjak Tušek.

»Prihodnosti ne gre podcenjevati. Slovensko novinarstvo deluje v veliko hujših razmerah, kot se zdi na prvi pogled. Od vedno hujših ekonomskih pritiskov, algoritmizacije in diktata vseh mogočih dejavnikov do izjemno toksičnega okolja, ki se ne umirja, ampak ravno nasprotno – izrazito se krepi,« je izzive novega mandata strnil Gašper Andrinek.

»Novinarstvo lahko rešimo, ohranimo in mu damo novih moči samo na en način. S profesionalnimi in kakovostnimi vsebinami, ki so namenjene javnosti. Ki mora ostati naš zaveznik,« je še izpostavil novi predsednik.

V upravni odbor društva so bili izvoljeni nekateri stari in novi obrazi: Mojca Zorko (STA), Nika Kunaver (POP TV), Nevenka Dobljekar (upokojena), Voranc Vogel (Delo), Anja Intihar (Delo), Katarina Bulatović (Oštro), Petra Marc (TV Slovenija), Sarah Neubauer (N1 Slovenija), Franja Žišt (Večer) in Anja Deučman (Radio Štajerski val). V Novinarsko častno razsodišče je društvo imenovalo 5 članov, in sicer Tatjano Pirc (Radio Slovenija), Jureta Tepino (24ur.com), Sonjo Merljak Zdovc (Časoris), Ranko Ivelja (Dnevnik) in Braneta Piana (upokojen) ter enega predstavnika javnosti prof. dr. Igorja Vobiča s Fakultete za družbene vede. Tričlanski nadzorni odbor sestavljajo Uroš Esih (Delo), Aleš Kocjan (Radio Slovenija) in Borut Mekina (Mladina).

Ob predaji odgovornosti in dela je Petra Lesjak Tušek novinarstvu in medijem zaželela mirnejše in stabilnejše čase, kot smo jih preživljali doslej.

»Z zadovoljstvom čestitam in predajam delo novemu predsedniku Gašperju Andrinku in ekipi ter verjamem, da bodo odločno zagovarjali novinarsko skupnost. Verjamem, da bo DNS še naprej branik profesionalnega in etičnega novinarstva, za kar smo se zavzemali že doslej. V čast in ponos mi je bilo zastopati novinarje, društvo mi je veliko vzelo, a še več dalo,« je dejala dosedanja predsednica.

V društvu novinarjev se ji za njeno borbeno, profesionalno in srčno delo iskreno zahvaljujemo in ji želimo srečno pri naslednjih podvigih.