Predstavnik DNS se ne bo udeležil 19. nujne seje odbora za kulturo

Stališče

Predstavnik DNS se ne bo udeležil 19. nujne seje odbora za kulturo

Foto: rtvslo.si

Zahvaljujemo se vam za vabilo na 19. nujno sejo Odbora DZ za kulturo in vas hkrati obveščamo, da se predstavnik Društva novinarjev Slovenije seje ne bo udeležil, ker menimo, da bo prispevala k dodatni politizaciji in polarizaciji.

V društvu novinarjev kot vedno zagovarjamo stabilno, profesionalno in neodvisno RTVS. Javni RTV servis je potrebno zaščititi pred političnim vplivom in političnimi zlorabami, ki smo jim bili priča v mandatih številnih vlad, najbolj brutalno pa pred uveljavitvijo novega zakona. Nikoli več se ne sme zgoditi, da bi, zaradi politično motiviranih, nekompetentnih, celo škodljivih potez vodstva javne televizije, ta ne opravljala svojega temeljnega poslanstva. Zato zagovarjamo stroko, profesionalne standarde in interes javnosti in smo prepričani, da morajo biti takšni tudi kadri – tako tisti, ki upravljajo in vodijo, kot tisti, ki ustvarjajo programe v našem največjem javnem mediju. Ne pristajamo na delitve na naše in vaše, na leve in desne novinarke, novinarje in urednike. Javni medij ne sme biti plen katerekoli politične opcije. Politične stranke tam ne morejo imeti svojih novinarjev in svojih programov. Za vsakega novinarja je najpomembnejša njegova kredibilnost, ki pa je nekdo neposredno ali posredno povezan s politično stranko ne more imeti.

Kot je ob obisku delegacije Pobude za hitro odzivanje v zvezi s svobodo medijev (MFRR) rekel nekdanji predsednik Evropske zveze novinarjev Mogens Blicher Bjerregård: »Ne potrebujemo državnih voditeljev, da bi nam povedali, kaj bi morali novinarji delati in kako naj se obnašajo. Potrebujemo voditelje, ki bodo zaščitili svobodne medije in svobodo govora.« Politika naj končno prepusti urejanje in upravljanje javne RTV profesionalcem, sama pa naj v skladu z včeraj sprejetim besedilom predloga Akta o svobodi medijev v Evropskem parlametu zagotovi močna varovala, ki bodo okrepila neodvisnost in avtonomijo javnih medijev, vključno z zadostnim, stabilnim in predvidljivim financiranjem ter zagotovila spoštovanje in svobodo uredniške neodvisnosti.

Z veseljem se bomo odzvali vašemu vabilu h konstruktivni razpravi, ki bo vodila v dejanske spremembe predvsem medijske zakonodaje, katere sprejem je v pristojnosti poslancev.

S prijaznimi pozdravi

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije.