Novinarji dvignili svinčnike v podporo svobodi medijev

Novice

Novinarji dvignili svinčnike v podporo svobodi medijev

Foto: Matej Povše; Andrej Petelinšek, Večer

V znak solidarnosti s francoskimi kolegi in za svobodo izražanja se je ob 12. uri na Prešernovem trgu zbralo okoli 200 novinarjev in ostalih državljanov. V Mariboru se jim je na Trgu Leona Štuklja pridružilo še 50 kolegov.

Zbrani novinarji, uredniki, fotoreporterji in snemalci so sporočili, da so tudi oni Charlie Hebdo in da se ne bodo pustili utišati. Po kratkem shodu so se odpravili do francoskega veleposlaništva v Ljubljani, kjer so se  z minuto molka poklonili žrtvam, francoskemu veleposlaniku  pa izrekli sožalje in podporo ob tem barbarskem napadu na svobodo izražanja.

Veleposlanik Pierre-François Mourier se je za podporo zahvalil in povedal, da napad na uredništvo Charlie Hebdo ni bil samo napad na svobodo tiska, ampak napad na svobodo kot tako in Francijo kot državo.

Predsednik društva Matija Stepišnik je ponovno poudaril, da gre za najbolj brutalen napad na novinarje in svobodo govora, ki zahteva naostrejši odziv, da pa se morajo novinarji vsak dan braniti pred pritiski kapitala, politike in lobijev, kar slovenski novinarji uspešno počnejo.