Novinarji nenehno tarče žalitev

Stališče

Novinarji nenehno tarče žalitev

V Društvu novinarjev Slovenije ponovno opozarjamo, da so novinarke in novinarji v zadnjem času vse pogostejša tarča verbalnih napadov, žalitev in drugih oblik pritiskov. Pri tem opažamo, da jih pogosto ne zaščitijo tisti, ki bi jih kot prvi morali – uredniki.

Nedavne nizkotne žalitve direktorja koprskega komunalnega podjetja in nekdanjega visokega funkcionarja v slovenski vladi Gašparja Gašparja Mišiča v intervjuju za tretji program Televizije Slovenija na račun novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl so le zadnji primer takšnih napadov.

Ni zaskrbljujoče le, da so primitivne žalitve novinarjev in sovražni govor v Sloveniji postale standard javnega komuniciranja, na kar v DNS opozarjamo že dlje časa. Najbolj šokirani smo nad dejstvom, da je gost priložnost za nizkoten obračun z novinarko javne televizije dobil v etru tega istega javnega medija, ne da bi novinarko kdorkoli zaščitil.

Žalitve novinarjev so pritisk na novinarsko delo, na neodvisnost novinarjev, na etične in demokratične vrednote naše družbe. Vodstvo medija pozivamo, naj primer, ki sicer ni osamljen, preuči. Hkrati pozivamo k širšemu zavedanju odgovornosti za izrečeno javno besedo v medijih.

Upravni odbor DNS