Novinarska učilnica: Pravica do zasebnosti v novinarski praksi

Obvestilo

Novinarska učilnica: Pravica do zasebnosti v novinarski praksi

Foto: pavlovakhrushev, Canva Pro

Vabimo vas na izobraževanje o srečanju pravice do zasebnosti s pravico vedeti v praksi. Namenjena je tako članom kot nečlanom Društva novinarjev Slovenije in Društva novinarjev Slovenije – Aktiva Celje.

v četrtek, 8. junija 2023, ob 17. uri

Pri opravljanju svoje temeljne funkcije »javnega psa čuvaja« demokracije in v tem okviru načelnega opazovalca in zaščitnika deklariranih človekovih pravic in svoboščin so mediji na žalost pogosto tudi izvor zastrašujočih kršitev drugih, enako dragocenih in enakovrednih človekovih pravic. Ob trku pravic nastane cel kup etičnih in tudi pravnih dilem, na katere bo odgovorila odvetnica Jasna Zakonjšek. Na predavanju se bomo ukvarjali predvsem s pravico do zasebnosti. Kje so torej meje, ki jih novinarji ne smemo prestopiti? Kaj nam glede posegov v zasebnost govori sodna praksa? Kako se razlikuje razkrivanje zasebnosti javnih osebnosti in navadnih državljanov? V katerih primerih in ali sploh lahko uporabimo slike, tvite, izjave, videe, ki so jih posamezniki že objavili na drugih spletnih platformah? Pogovorili se bomo tudi o zadnjih množičnih pobojih in zasebnosti v takšnih razvpitih primerih in tudi sicer, ko gre za družinske tragedije, otroke, žrtve in storilce kaznivih dejanj. Vrhovno sodišče je v nekaj nedavnih primerih sprejelo kriterije, ki zahtevajo spremembo ustaljene prakse poročanja s sodišč. Dotaknili se bomo tudi pravice do pozabe.

Pri tehtanju pravice do zasebnosti imajo novinarji na voljo številna orodja, kot so Kodeks novinarjev Slovenije, Smernice za poročanje o otrocih, Priročnik za poročanje o nasilju v družini in nasilju nad ženskami in druga.

Jasna Zakonjšek

Jasna Zakonjšek je diplomirala na Pravni fakulteti v Ljubljani leta 2003 in od takrat dalje je zapisana odvetništvu. Od leta 2007 je odvetnica in sedaj direktorica Odvetniške pisarne Zakonjšek, d.o.o. Velik del svojega časa posveča medijskemu pravu. Njena področja delovanja pa so tudi civilno pravo, delovno pravo, upravno pravo ter nepremičninsko in stvarno pravo.

Izobraževanje organizirata Društvo novinarjev Slovenije in Društvo novinarjev Slovenije – Aktiv Celje, temo izobraževanja smo izbrali v sodelovanju z novinarji iz regije. Potekalo bo v živo, zaključili ga bomo do 19. ure. Udeležba je brezplačna, prosimo pa, da se nanj prijavite na spodnjem prijavnem obrazcu. Udeležencem iz bolj oddaljenih krajev lahko povrnemo potne stroške. Za več informacij nam pišite na pisarna@novinar.com.

Izobraževanje izvajamo v okviru projekta Sindikati za pravično okrevanje, ki ga vodita Evropska konfederacija sindikatov in Evropska zveza novinarjev. Financira ga Evropska komisija v sklopu sklada za okrevanje po epidemiji covida-19.

Vabljeni!

sl-financira-evropska-unija_pos