Predstavitev rezultatov ankete in orodja za oblikovanje cen za fotoreporterje in fotografe

Obvestilo

Predstavitev rezultatov ankete in orodja za oblikovanje cen za fotoreporterje in fotografe

Foto: Nebojša Tejić, STA

Aktiv fotoreporterjev in fotografov (AFF) ter Društvo novinarjev Slovenije vabita na novinarsko konferenco, ki bo

v ponedeljek, 24. aprila 2023, ob 11. uri v prostorih društva na Vošnjakovi 8, Ljubljana.

“Delovni pogoji so iz leta v leto bolj nestabilni. Oprema, programi, stroški dela,… skokovito naraščajo, obseg znanja in veščin pa je vse zahtevnejši. Na ulici delamo med solzilcem in granitnimi kockami, po nas pljuvajo, nas napadajo, nam uničujejo opremo. Na koncu za objavljeno fotografijo dobimo manj kot 20 evrov.”

Člana izvršnega odbora AFF Matjaž Rušt in Uroš Abram ter predsednik Uroš Hočevar bodo predstavili REZULTATE ANKETE O RAZMERAH NA TRGU NOVINARSKE FOTOGRAFIJE. To so prvi empirični podatki o razmerah v poklicu in tudi o ekonomskem položaju fotoreporterjev in fotografov.

Po pridobljenih podatkih bruto mesečni dohodek skoraj polovice fotografov dosega le 1200 evrov oziroma manj. Le še četrtina je zaposlena v uredništvih, ostali so samozaposleni, za preživetje pa morajo opravljati še druga dela. Večina fotografov je odgovorila, da niso zadovoljni s cenami, ki jih dosegajo pri naročnikih.

Za doseganje cen storitev, ki bo fotografom zagotovila socialno in finančno varnost ter možnost kariernega razvoja, smo razvili ORODJE ZA POMOČ PRI OBLIKOVANJU CEN STORITEV. Sestavljajo ga opravljena analiza trga, ki lahko služi kot referenca pri določanju cene, kalkulator za določitev urne postavke z navodili za uporabo, preglednica za izračun letnih fiksnih stroškov, ki jo vsak fotograf izpolni zase, ter splošna priporočila za pogajanja.

Predstavili bodo tudi preteklo delo AFF in prihodnje akcije.