Null CTRL: digitalni odtisi ali kako varni smo lahko

Novice

Null CTRL: digitalni odtisi ali kako varni smo lahko

Tina Murko Gajšek

Espen Sandli je norveški novinar, ki je med drugim delal za norveška časopisa VG in Drammens Tidende. V preteklosti je med drugim raziskoval dopingiranje norveških atletov in korupcijske škandale v FIFA.

Najbolj znan je po projektu Null CTRL (http://www.dagbladet.no/nullctrl/english/#) v sklopu časopisa Dagbladet. Gre za projekt, v katerem so preverjali, kako je poskrbljeno za varovanje dostopa do varnostnih kamer, poslovodskih sistemov in baz podatkov. Odkrili so, da je na Norveškem 1048 nadzornih kamer na domovih, v nočnih klubih, trgovinah, restavracijah, dostopnih na spletu. Poleg tega je 2500 sistemov poslovodstev, od tega jih 500 upravlja z industrijsko ali družbeno kritično infrastrukturo, na spletu minimalno, če sploh, zavarovanih, na tisoče podatkovnih baz pa je dostopnih brez gesla.

Vzpostavili so stran Shodan (http://www.shodanhq.com/), brskalnik, s pomočjo katerega poiščejo naprave, povezane s spletom. »Seveda ljudem ni prijetno, ko izvedo, da imajo drugi dostop do njihovih podatkov. Ampak večinoma so projekt sprejeli pozitivno. Hvaležni so za opozorilo,« pravi Sandli.

Projekt Null CTRL mu je prinesel nagrado The European Press Prize za inovativno delo.