Blog: Samo še to moramo rešiti!

Komentar

Blog: Samo še to moramo rešiti!

Miha Drozg

Samo še to moramo rešiti!

Tako nekako se te dni začenjajo, še večkrat pa zaključujejo, večerni sestanki festivalske ekipe. Ja, samo še to malenkost moramo izpiliti, samo še temu gostu sporočiti podrobnosti, samo še te plakate naročiti …

Samo še to moramo rešiti!

Bomo potem rešili slovenske medije? Bo potem naše novinarstvo takšno, kot bi moralo biti?

Pred dobrimi štirimi leti, ko se je utrnila ideja o medijskem festivalu, je bilo vprašajev veliko več kot klicajev in pik. Kje? Kako? Kdo? Kdaj? Le na vprašanje zakaj, je bil odgovor jasen!

Ker preprosto moramo naprej!

Tik pred tretjim festivalom je ta odgovor še odločnejši. Ne glede na to, koliko sedežev v dvorani ostane vsako leto nezasedenih. Ne glede na to, koliko vabil urednikom neprebranih. Ne glede na to, koliko kritik se zgrne nad nas.

Ker preprosto moramo naprej!

Ne, časi še zdaleč niso lahki, stanje v novinarstvu še zdaleč ni idealno, zaupanje javnosti je okrnjeno. Zdi se, da kriza ne bo tako kmalu le temna lisa preteklosti, apatija danes ni več le pojav, ampak že kar stanje.

A številni domači in tuji strokovnjaki, ki stopijo pod zvezde, predvsem pa zagnanost festivalske ekipe, ki se ji vsako leto pridružijo študenti in prostovoljci, so dokaz, da je vso to gosto meglo, ki se je spustila na nas, možno razpihati. In je – tudi če s prepotrebnim znanjem opremimo le enega novinarja in stol v dvorani zasede le en urednik – pogled na prihodnost slovenskih medijev (lahko) jasen.

Samo še to moramo rešiti! Ker preprosto moramo naprej! Tudi letos!

Miha Drozg, direktor festivala Naprej/Forward