Obsojamo ustrahovanje novinarke Večera Nine Ambrož

Stališče

Obsojamo ustrahovanje novinarke Večera Nine Ambrož

Foto: Sašo Bizjak, Večer

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in aktivu novinarjev Večera najostreje obsojamo ustrahovanja in žalitve novinarjev, ki se v vse bolj sovražnem in očitno vse bolj nevarnem okolju za novinarje stopnjujejo – tak je tudi zadnji primer grožnje in poskus fizičnega napada na novinarko Večera Nino Ambrož, ki ji je Primož Pinter, direktor in solastnik podjetja Primius gradnje, o katerem je poročala v članku o gradbenih projektih, v torek prišel grozit na sedež Večera v Mariboru, kjer mu je varnostnik moral preprečiti poskus fizičnega obračuna z novinarko. Nina Ambrož je to dejanje prijavila policiji. Od policije pričakujemo, da prijavo grožnje jemlje resno in odgovorno ter naj prijave ne podcenjuje, kot se je v nekaterih primerih že dogajalo.

Večkrat smo v DNS že opozorili in znova ugotavljamo, da se stopnjuje sovražno ozračje, uperjeno zoper novinarje, ki se izraža tako v žalitvah kot grožnjah s ciljem profesionalnih in osebnih diskreditacij novinarjev ter tudi v poskusih ustrahovanj z namenom vplivanja na novinarsko delo in očitno tudi s ciljem utišanj novinarjev. Ponovno opozarjamo, da je med verbalnim in fizičnim nasiljem le tanka meja, zgolj en korak, ki ga nikakor ne smemo dopuščati.

Zato znova javno pozivamo k ustrezni zaščiti novinarjev v Sloveniji z vsemi potrebnimi ukrepi, ki bodo varovali tako novinarje, ki zgolj opravljajo svoje delo, kot tudi širše pravice javnosti do obveščenosti ter s tem tudi pogoje za delovanje demokratičnih družb.