Odločen »ne« udaru na javni servis

Novice

Odločen »ne« udaru na javni servis

Petra Lesjak TušekFoto: Društvo novinarjev Slovenije

Novinarji smo vse bolj ogrožena vrsta – brez kakršnegakoli samopomilovanja in tudi ne da bi negirali lastne odgovornosti za položaj poklica – profesionalno in etično novinarstvo v Sloveniji žal izgublja domovinske pravice. Razlogov je več, so kompleksni in seveda niso samo od danes – se pa danes krepijo očitne namere onemogočiti kritično novinarsko delo in spodkopavati temelje za obstoj kritičnih javnosti.

Pokončati pokončno novinarstvo je jasen namen oblasti, ki si medije predstavlja izključno kot lastno mašinerijo za propagando. Ne da bi pristajali na militanten diskurz, ki nam ga je recimo vsiljevala tudi basen o medijih – nedavno smo dobili njen prevod v angleščino, ker menda v tujino sporočamo iz konteksta vzeta sporočila o pritiskih na novinarstvo in vse bolj okrnjeni medijski svobodi – a očitno je, da moramo zdaj za vsako ceno braniti novinarstvo in profesionalne standarde, na katerih sloni.

Fakulteta za družbene vede je še vedno ključna ustanova, ki izobražuje za profesionalno novinarstvo – mladi, ki dokončajo študij, imajo že tako vse manj perspektive ob vseh ostalih trendih, okoliščinah in ovirah na medijski sceni – jasno je, da je z uveljavitvijo novele medijske zakonodaje v sedanji obliki sploh ne imeli več.

Novinarji smo – pa pri tem verjetno ne odstopamo še od kakega drugega poklica – pogosto preveč individualizirani, razdrobljeni, nepovezani, tudi razdeljeni ali nesolidarni, če hočete – a znamo in tudi moramo strniti vrste in se zavzeti za svoj poklic, za vlogo, ki jo opravljamo. Imamo več pomanjkljivosti in ne želim kake mistifikacije našega poslanstva – a vendarle v tem prostoru in času deluje še vedno veliko dobrih, profesionalnih novinarjev in medijev, ki so tudi eden od demokratičnih stebrov.

Zato ne pretiravamo, če rečemo, da gre prav v tem trenutku za biti ali ne biti – za obstoj ali razkroj – in da je treba odločno reči ne zlasti udaru na javni servis, tako na RTV kot STA in posledično celotno medijsko krajino.

Da kljub vsem pozivom mediji ne glede na vlogo v času epidemije koronavirusa, ko se je še enkrat znova potrdil pomen verodostojnih vsebin, niso bili deležni državnih spodbud – še več, ministrstvo za kulturo je nedopustno in za nameček odvzelo že dodeljen javni denar – smo v društvu novinarjev že večkrat poudarili.

A to je vseeno en zamah, samo en udarec. Vse, kar tiči v medijski zakonodaji, pa so veliko bolj usodne strateške in dolgoročne nakane, ki resno skrbijo – zato so pozivi k umiku in posledično umik škodljivih in škodoželjnih predlogov tudi edina opcija.

Govor predsednice DNS Petre Lesjak Tušek na predstavitvi zbornika Premisleki o prihodnosti javnih medijev, ki je nastal na pobudo Katedre za novinarstvo na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani.

predstavitev-zbornika-2020-09-02_02