Obsojamo grobo zatiranje svobode medijev v Belorusiji

Stališče

Obsojamo grobo zatiranje svobode medijev v Belorusiji

Foto: EFJ

Društvo novinarjev Slovenije se pridružuje opozorilom Evropske zveze novinarjev (EFJ), Mednarodnega inštituta za tisk (IPI) in številnih drugih mednarodnih organizacij, ki obsojajo grobo zatiranje svobode medijev v Belorusiji ter uporabo prisilnih sredstev in nasilje beloruske policije nad novinarji in protestniki, ki traja že od predsedniških volitev 9. avgusta.

Belorusko združenje novinarjev (BAJ) poroča, da je policija od 9. avgusta pridržala več kot 170 novinarjev, snemalcev in fotoreporterjev, samo 27. avgusta so jih pridržali 47 ter jim zasegli telefone in dokumente. Nemalo je tistih, ki so zaradi policijske brutalnosti utrpeli telesne poškodbe. Večino novinarjev so po pridržanju izpustili, nekatere pa preganjajo tudi sodno, uradno zaradi (domnevne) udeležbe na nelegalnih protestih. Skoraj 20 dopisnikom so beloruske oblasti odvzele akreditacije. Združenje poroča tudi o onemogočanju vstopa v državo tujim novinarjem, omejevanju dostopa do spletnih strani, oviranju tiskanja dnevnikov pod pretvezo tehničnih težav, s čimer oblasti poskušajo preprečiti širjenje informacij.

Množična pridržanja novinarjev, napadi nanje, kaznovanje z globami, omejevanje dostopa do spleta so nedopustna dejanja avtoritarnega režima, ki s tem grobo posega tudi v pravico do obveščenosti svojih prebivalcev, kot tudi mednarodne javnosti. Dogajanje v Belorusiji kaže na to, kako zelo pomembna je medijska svoboda za demokracijo in še zdaleč ni samoumevna. Pridružujemo se pozivu mednarodnih organizacij, naj pristojni organi uvedejo preiskavo in kaznujejo odgovorne za nasilje. Mednarodna skupnost na čelu z Evropsko unijo naj odločneje ukrepa, zaščiti tako prebivalce kot novinarje Belorusije ter poskrbi za to, da se takšno zatiranje svobode medijev in človekovih pravic ne razširi tudi na druge države.