Okrogla miza: Od solastnikov medijev do agencijskih delavcev

Obvestilo

Okrogla miza: Od solastnikov medijev do agencijskih delavcev

Foto: Pixabay

Katedra za novinarstvo, Društvo študentov novinarstva FEJS in Komunikološko društvo vabijo na okroglo mizo Krhanje novinarskega poklica – od solastnikov medijev do agencijskih delavcev, ki bo v sredo, 9. marca, ob 16. uri, na Fakulteti za družbene vede (predavalnica 20).

Novinarska skupnost v Sloveniji s sprejemanjem politično-ekonomskih pritiskov ustvarja pogoje za krhanje novinarstva kot poklica. Namesto skupnega boja za avtonomijo se med novinarji utrjuje ločevanje in izključevanje glede na družbeno veljavo, kulturo dela in socialni položaj. Kljub nekaterim poskusom vzpostavljanja novinarskega lastništva in soupravljanja medijev se znotraj novinarske industrije oži središče, kjer so novinarji s stabilno zaposlitvijo, predvsem kreativnimi delovnimi nalogami in možnostmi razvoja. Širi pa se periferija, kjer so novinarji prisiljeni v pogosto intelektualno manj zahtevno in prekarno delo ter so tako lažje zamenljivi in podredljivi. S širšimi strukturnimi spremembami delodajalci odgovornost do delovne sile postopoma prenašajo na posamezne novinarje ali kadrovske agencije, v vse bolj osiromašenih delovnih odnosih in pogojih pa novinarji le stežka ohranjajo svojo odgovornost do javnosti. Nadzor delovne inšpekcije v medijskih hišah novembra lani utegne probleme protislovno le še poglobiti. Kaj novinarsko organiziranje pomeni danes? Kje so problemi novinarske skupnosti in njeni potenciali? Kakšne so posledice krhanja novinarskega poklica za bralce, poslušalce in gledalce?

Govorci na okrogli mizi, ki ji bo sledila razprava, bodo:

–          Mario Belovič, predsednik Sindikata novinarjev Slovenije
–          Primož Cirman, predstavnik Društva novinarjev Slovenije
–          Barbara Smajila, članica Sekcije honorarnih sodelavcev Dnevnika
–          Mateja Rant, novinarka Gorenjskega glasu
–          Igor Vobič, docent na Katedri za novinarstvo

Pogovor bo povezovala Kristina Božič, novinarka Dnevnika.

Okrogla miza je druga v nizu mesečnih razprav o stanju novinarstva danes, na katerih želimo dati glas medijskim delavcem ter opozoriti na procese in odnose v medijih ter na posledice za novinarstvo. Razprave organizira Katedra za novinarstvo, Društvo študentov novinarstva FEJS in Komunikološko društvo v sodelovanju z delavci v medijih.