Delavnica: Nove agende! Zakaj je okoljsko novinarstvo prihodnost?

Obvestilo

Delavnica: Nove agende! Zakaj je okoljsko novinarstvo prihodnost?

Foto: Tit Košir, Večer

Praktična delavnica o vznemirljivem stičišču znanosti in kulture, politike in zdravja, globalnega in lokalnega. John Vidal, ki je bil 25 let urednik okolja pri angleškem Guardianu, bo pojasnil, zakaj je okolje visoko na agendi medijskega sveta.

V četrtek, 18. maja, od 10. do 13. ure, v Kreativnem centru Poligon, Tobačna ulica 5, Ljubljana.

Na delavnici bo John Vidal predstavil pristope in orodja, ki jih Guardian uporablja, da svoje bralce navduši za okoljske teme. Kaj deluje in kaj ne? Kako Guardianova medcelinska okoljska ekipa sodeluje, kako številna je, na katerih plaformah, s kolikšnim proračunom? Ali so znotraj uredništva novinarji še dodatno specializirani za ožja področja? Kakšen je odnos med tiskano in spletno izdajo ter spletno stranjo in ostalimi platformami? Kako v prispevke vključujejo grafiko, ustvarjajo multimedijske zgodbe? Kako sodelujejo z naravovarstvenimi nevladnimi organizacijami (Greenpeace’s Investigations Unit)? Ali jim očitajo, da so aktivisti? Kaj se dogaja v zakulisju, katere ideje, preboji so vodili k najboljšemu delu?

John Vidal, eden izmed najboljših 10 okoljskih novinarjev na svetu, je bil 25 let urednik Guardianovega okoljskega uredništva. Časopisu se je pridružil leta 1995, pred tem pa je delal za Agence France Presse, North Wales Newspapers in Cumberland News. Je avtor knjige McLibel: Burger Culture on Trial (1998), poglavja pa je prispeval tudi za knjige o zalivski vojni, lakoti v Afriki, podnebnih spremembah, razvoju in novi Evropi. Je svetovna avtoriteta na področju antiglobalizacijskih protestov in trajnostnega razvoja. V svojem poslovilnem članku je med drugim zapisal, da je imel »najboljšo službo na svetu«.

The Guardian je med petimi najbolj branimi spletnimi mediji na svetu. Spletni analitik ComScore je okoljsko stran Guardiana večkrat ocenil za najpopularnejšo svetovno okoljsko stran. Odgovorna urednica Guardian News & Media Katharine Viner je konec letošnjega marca objavila, da Guardian svojo medcelinsko okoljsko ekipo še povečuje, saj so ekstremni vremenski dogodki povezani z že potekajočimi podnebnimi spremembami, ki jih je povzročil človek, razlogi, zakaj je potreba po resnem in inovativnem okoljskem novinarstvu, po katerem je Guardian poznan, večja kot kadar koli.

Za večkrat nagrajeno okoljsko ekipo so k obrazložitvi ene od nagrad zapisali:

»The Guardian je več kot desetletje pionir v poročanju o okolju. Mnogokrat je postavil okoljsko agendo za britanske medije, nepopustljiva je zaveza njegovih novinarjev pri vztrajanju v odvijajočih se debatah, z dosledno impresivnim razponom produkcije.«

 

Delavnica je brezplačna, obvezna je prijava na naslov https://docs.google.com/forms/d/1mF3tQz1CLDiXa0sdehZgkrvXgRIp24y4ormZvXQPZZQ.

Društvo novinarjev Slovenije delavnico organizira v okviru projekta Prihodnost specializiranega novinarstva!?, ki ga je finančno podprla Slovenska nacionalna komisija za Unesco.