Ozadje čuvaja/Watchdoga 2013

Novice

Ozadje čuvaja/Watchdoga 2013

Vida Božičko

Nagrajencem novinarskih nagrad smo letos prvič podelili tudi čuvaja/Watchdoga, ki sta ga oblikovala Maja Licul in Marko Drpić.

“Pretežni del naloge je bil posvečen iskanju imena, ki je postalo tudi izhodišče za podobo nagrade. Ko so se novinarji spomnili mednarodnega termina Watchdog, je bila ideja pred nami. V to pa smo bili skorajda prisiljeni, saj smo imeli le 14 dni časa za celotno izvedbo,” je v petek povedala oblikovalka Maja Licul, ki je s končnim izdelkom zelo zadovoljna, saj do zadnjega  ni natanko vedela, kakšen bo rezultat.

“Čuvaj je bitje, ki mora biti zelo pozorno, vedno prisotno in budno, a ga hkrati ni,” Liculjeva opisuje ozadje novinarske nagrade. In dodaja: “Novinar je pozoren na vso dogajanje okrog sebe, ne sme pa biti prisoten osebnostno. To, da si prisoten in te hkrati ni, je super oblikovalsko izhodišče.”

cuvaj[1]

Podelitev novinarskih nagrad čuvaj/Watchdog 2013 je režirala Ivana Djilas, ki je navdih našla v energiji, volji in veri novinarjev v to, kar počnejo. “Ugotovila sem, da če je še kdo v slabšem položaju kot samozaposleni umetniki, so to samozaposleni novinarji, saj imajo v ozadju še dodatno obremenitev – trg,” je povedala in dodala, da je bistven del vsebine prireditve njihova energija oziroma tisto, kar te ljudi žene naprej.

Podelitev so ob režiserki Ivani Djilas pripravili še Brane Završan (avtor besedila), Boštjan Gombač (avtor aranžmajev) ter nastopajoči Boštjan Gombač, Lučka Počkaj in Igor Leonardi. Novinarka Polona Balantič je avtorica videa za nagrajenca za življenjsko delo, za video produkcijo sta skrbela Sandi Prosen in Miha Mramor, za tehnično produkcijo pa Temma X.