Podelili smo novinarske nagrade čuvaj/Watchdog

Novice

Podelili smo novinarske nagrade čuvaj/Watchdog

Foto: Matej Povše

ŽIVLJENJSKO DELO

Vajenec v zunanjepolitičnem uredništvu Televizije Ljubljana. Nato dopisnik Tanjuga iz Srednje Amerike, poročevalec za beograjski NIN in zagrebška Areno in Vjesnik, pisec za mehiški El Dia in kostariški radio. In to samo za uvod. Konec osemdesetih se vrne na ljubljansko televizijo, kjer med drugim vodi tudi osrednji TV Dnevnik. Kariero zaključi pri Delu kot zunanjepolitični urednik in kar šestnajst let dopisnik iz Rima. Je izvrsten poznavalec Vatikana in izjemno verodostojen analitik dogajanj za visokimi obzidji rimske kurije. Odlikujeta ga pronicljiva analiza zapletenih mednarodnih dogajanj in izboren, samosvoj, prepoznavno bogato izbrušen jezik. Za izjemno kariero nagrado za življensko delo dobi Tone Hočevar.

IZJEMNI NOVINARSKI DOSEŽKI

Odkrila je črno gradnjo Vitoslava Türka in svojo zgodbo podkrepila z vsemi dokumenti, ost pa odločno usmerila tudi proti odločevalcem, ki takšne kršitve zakona dopuščajo. Najbolj pa je gotovo odmevalo njeno razkritje (pre)prodajalcev zelenjave. Zasačila jih je pri dejanju,  dokazala, da domače ni vedno domače in končno predramila tako zavedene potrošnike kot pristojne inštitucije. Izjemni novinarski dosežek leta je poročanje novinarke televizije Koper televizije Slovenija Eugenije Carl.

Pri svojem delu so dregnili v mogočno Kanglerjevo hobotnico in kljub javnim grožnjam pri poročanju o zlorabah oblasti niso popustili niti za milimeter. Jasno in konkretno so prikazali, kako v Sloveniji delujejo klientelistična omrežja. Besedilo za tisto, na čemer sloni prvi resni kolektivni upor proti pokvarjenim slovenskim oblastniškim elitam, so v izjemnem novinarskem dosežku napisali novinarji in novinarke Večerove Mariborske kronike.

V času, ko Slovenija postaja vedno manjša, ko slovenski mediji ukinjajo dopisniške mreže, ko se odrekajo svetovnjanskim zgodbam, so njegovi intervjuji s pomembnimi osebnostmi – borci za človekove pravice, uporniki in pisatelji – presežki, primerljivi z najboljšimi na svetu. Z vztrajnostjo in radovednostjo prepriča tudi nedostopne sogovornike. Ker je neusmiljeno načitan, jih tudi navduši. Bralce pa njegove zgodbe vedno znova opozarjajo, kako pomembno se je botiti za pravice. Proti krivicam. Izjemni novinarski dosežek leta je serija intervjujev novinarja Dela Branka Sobana.

Porota nagrade čuvaj/watchdog izreka pohvalo projektu časopisa Delo Revolt in alternative. Ker sodobnemu mediju vrača njegovo primarno funkcijo, ker odpira prostor za izmenjavo mnenj in iskanje odgovorov na aktualne družbene dileme. In ker obeta odlično nadgradnjo.

IZJEMNI FOTOGRAFSKI DOSEŽKI

Ujeti trenutek med poplavami, ki so, žal, že stalnica slovenskega vsakdana, izkazuje močan osebni, tudi fizični napor avtorja, ki se je podal v naplavljajoč vodni tok in zabeležil starčevo reševanje hišnega ljubljenca. Čist, dinamičen kader izkazuje ljubezen in moč človeka v boju s podivjano naravo. Izjemni dosežek leta na področju novinarske fotografije je delo fotoreporterja Dnevnika Jake Gasarja.

Fotografska porota nagrade čuvaj/watchdog najprej namenja posebno pohvalo Mateju Povšetu za fotografijo policista s protestov in Vorancu Voglu, tudi za delo z vseslovenskih ljudskih vstaj. Za odlično fotoreportersko delo v izrednih razmerah posebej izpostavlja tudi Tadeja Regenta za delo v poplavah, zaradi česar si posebno pohvalo porote zasluži tudi Jaka Gasar.

DEBITANTI

Ve, da ima novica omejen rok trajanja, zato ob večerih preverja, če so jutranje resnice še vedno resnične. Njegov slog je jasen in resen, a pozoren bralec zazna kanec duhovitosti. Izogiba se senzacionalizmu; na prvem mestu služi interesu javnosti in nikoli ne neha postavljati vprašanj, kar ga uvršča med odlične poznavalce slovenske politike. Debitant leta je novinar notranjepolitične redakcije Dela Anže Božič.

Le dobrega pol leta po uvedbi rubrike Pop kultura, ki jo piše in ureja, je eden strokovno najbolj cenjenih kritikov popkulturnih fenomenov. Dokazal je, da je mogoče hkrati enako dobro pisati za stare in nove medijske platforme. Je energičen in angažiran. Mimogrede, njegov spletni komentar o proslavi ob stoletnici Borisa Pahorja je v enem dnevu pritegnil 26.000 bralcev. Debitant leta je Večerov novinar Jaša Lorenčič.

Zloraba instituta javnega dolga. Pedantna analiza prisluhov Tomažu Lovšetu. Filigranski popis finančnih malverzacij krogov okoli mariborske nadškofije. To je le nekaj kompleksnih zgodb o lastniških in poslovnih razmerjih po slovensko, ki so nemalokrat tudi v pomoč pri postopkih organom pregona. Njegove teze so logične, argumentirane, preverjene. Debitant leta je novinar poslovne redakcije Dnevnika Tomaž Modic.

Porota

Porota za podelitev nagrad čuvaj/Watchdog za leto 2013 se je sestala 6. novembra 2013 na sedežu Društva novinarjev Slovenije, Wolfova 8, Ljubljana.

Od predstavnikov javnosti so bili prisotni Jernej Stritar, Gorazd Kovačič in Tomaž Perovič. Od predstavnikov Društva novinarjev Slovenije so se zasedanja porote udeležili Tanja Starič, Jožica Dorniž, Manica Janežič Ambrožič, Dejan Pušenjak in Matija Stepišnik. Udeležila se je je tudi predsednica porote za izbor izjemnega dosežka v novinarski fotografiji, Tina Deu. Opravičil se je Igor Vobič, ki pa je svoje glasove oddal dopisno.

Predsednik porote Matija Stepišnik je pojasnil, da se je porota za podelitev treh nagrad mladim novinarjem odločila, ker so vsi trije nagrajenci izjemno prodorni in obetavni. S kar tremi debitanstskimi nagradami je porota počastila izjemno delo mladih novinarjev, ki so kariero začeli v izrazito težkih okoliščinah in od katerih sta dva pogodbena sodelavca brez redne zaposlitve. Porota za podelitev nagrad čuvaj/Watchdog za leto 2013 je izrazila zadovoljstvo nad zelo kakovostnimi predlogi za stanovska priznanja in nagrade, zato je v kategoriji izjemnih dosežkov podelila tri nagrade in tudi eno pohvalo.

Porota za izbor nagrajencev za izjemne dosežke v novinarski fotografiji v sestavi Tina Deu (predsednica), Borut Krajnc, Arne Hodalič, Sašo Bizjak in Jure Eržen se je sestala 23. oktobra 2013 na sedežu Društva novinarjev Slovenije. Izbor so opravili izmed fotografij osmih različnih avtorjev.