Party time

Komentar

Party time

Jelena Ćosić

Petak – dan br. tri. Gomila mladih i ne tako mladih novinara u šali prati predavanja o izveštavanju sa ratnih područja, o Al Jazeera Balkan, o najpoznatijoj braći sa Balkana, jeste u pitanju su Šarići i još o čemu. Svi pomalo umorni, malo nervozni i iscrpljeni.  Sve prolazi i više nego dobro.

Utisak dana je zapravo od četvrtka uveče, a u pitanju je svečanost povodom dodele nagrada za najbolje novinare Slovenije. U startu da objasnim to je više izgledalo kao slovenačka verzija dodele Golden Globes nego dodela novinarskih nagrada. Sala puna publike, jazz orkestar, atmosfera prijatna. Komentarišem sa prijateljem iz Srbije da bi kod nas to izgledalo ovako: nagrade dodeljuju matori likovi tzv bardovi novinarstva, fina starija gospoda sklona predugačkim i presporim najavama i govorima. Sala rustična, real-socijalizam staj koji postoji samo u Srbiji.. No, dodela nagrada, inovativna, zanimljiva čak je bilo i specijalnih efekata, onih finih kreativnih, ništa pretrpano i najbitnije nije dosadno. Sve čestitke za dodelu nagrada idu Ekipi, veliko slovo intentionally.

Šta još propuštate, ako niste ovde. Žurke su svuda, u kinu, ispred kina, u hotelu, u Metelkovoj i postoji lepo formirana ekipa koja ništa ne propušta od toga. Elvis J Kurtović je bio zadužen za sinoćnu žurku u kinu, mada pre kraj smene uskočio mu je Robert Freeman, predavač sa Novog Zelanda-Londona, koji je došao dva sata pre toga, posle 10 časovnog putovanja.

Kao što sam spomenula u prethodnom blogu, uloga mi se zove hospitality, jedno od glavnih zaduženja koje sam sama sebi nametnula je da predavače naučim kako se pravilno pije rakija. Neko i to mora da radi. Ne bih da se hvalim ali čini mi se da mi prilično dobro ide.

Jelena Ćosić je projektni menedžer pri projektu BIRN – balkanska mreža preiskovalnih novinarjev.