Pobudnik kampanje poziva k podpisu!

Novice

Pobudnik kampanje poziva k podpisu!

Državljanska pobuda za evropsko medijsko zakonodajo podpise zbira v desetih evropskih državah, kjer potekajo nacionalne kampanje. Italija in Bolgarija sta s kampanjo pričeli najprej, na nacionalnih ravneh se kampanje izvajajo še v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Veliki Britaniji, Cipru in na Madžarskem, na novo pridružena je še Češka, ki je v začetnem tednu kampanje na spletu zbrala 450 podpisov.

Podpisi za novo enotno medijsko zakonodajo se uspešno zbirajo tudi offline; v Cipru, Italiji in na Madžarskem, kjer so na enodnevnem protivladnem protestu zbrali okrog 900 podpisov.

Ob zagonu nacionalne kampanje se je danes v Ljubljani ustavil tudi pobudnik evropske kampanje zbiranja podpisov za novo medijsko zakonodajo Giovanni Melogli.

Pobudnik je od leta 2004 do leta 2009 delal kot politični svetovalec v Evropskem parlamentu. V teh letih je od Evropske Komisije večkrat zahteval intervencijo v italijanski medijski prostor, ki je vedno hitreje postajal orodje politične propagande. Predstavniki Komisije so vedno znova dejali, da za takšno intervencijo nimajo vzvodov.

Takrat se je s kolegom Lorenzom Marsilijem odločil, da je treba nekaj spremeniti. Tako sta v začetku leta 2011 začela z načrtovanjem te spremembe, ki jo je olajšala uvedba orodja evropske državljanske pobude leta 2012.

”Medijsko iniciativo smo videli kot nekaj širšega. Kot orodje za širitev problematike evropske medijske zakonodaje in kot nov način izvajanja pritiska nad Komisijo, ki bo večji s pomočjo širše javnosti in medijev.”

Jedro pobude je tako dati Komisiji možnost intervencije v lokalne medijske problematike, kot je prisotnost Orbana na Madžarskem in Berlusconija v Italiji. Giovanni poudarja tudi, da moramo nujno ”uskladiti načela Evropske unije z njenimi dejanji. Komisija mora podpirati in varovati načela, na katerih naj bi bila Evropska unija postavljena.”

Organizacija European Alternatives, ki deluje kot mednarodna mreža politično aktivnih skupin v osemnajstih državah, je začela tudi s potujočo kampanjo, ki se bo v predvolilnem času ustavila v šestih evropskih mestih in se povezala z novimi iniciativami in organizacijami, ki se z aktivizmom na lokalni ravni borijo za boljšo Evropo.

Podpiši peticijo!