Podelili smo nagrade Consortium Veritatis/Bratstvo resnice

Novice

Podelili smo nagrade Consortium Veritatis/Bratstvo resnice

Z željo, da prispeva k razvoju kakovostnega novinarstva, k uveljavljanju etike v javni besedi in k utrjevanju svobode obveščanja kot osrednje mednarodno priznane človekove pravice, je Društvo novinarjev Slovenije podelilo novinarske nagrade Consortium Veritatis / Bratstvo resnice.

Slavnostna podelitev novinarskih nagrad za leto 2011 je potekala v Vetrinjskem dvoru v Mariboru.

1. Obrazložitve nagrad

Nagrado za dosežke mladih novinarjev je prejela novinarka Večera Franja Žišt.

Utemeljitev:

Sodelavci pravijo, da je kolegica v pravem pomenu besede, saj kolektiv, sogovornike in bralce vedno znova navdušuje z umirjenim, premišljenim, poglobljenim in unikatnim pristopom. To je za občutljivo področje izobraževanja, znanosti in mladinske problematike, ki jih pokriva predano in natančno, ključnega pomena.

Področja, kjer sta v središču posameznik in njegova zgodba, so namreč prepogosto podvržena pavšalnim in senzacionalističnim obravnavam, zato so verodostojnost, natančnost, diskretnost in občutek za človekovo dostojanstvo tu ključnega pomena.

S svojo razgledanostjo, poznavanjem človekove psihe, natančnostjo in nespornim talentom je, kljub svoji mladosti, postala uveljavljeno, cenjeno in verodostojno novinarsko ime, zato nagrado za dosežke mladih novinarjev dobi novinarka Večera Franja Žišt.

Nagrado za dosežke mladih novinarjev je prejel novinar TV Slovenija Adrijan Bakič.

Utemeljitev:

Natančne in zanesljive informacije z vsega sveta analitično in s tehtnim premislekom ubesedi skoraj vsak dan. Kot novinarja in redaktorja dnevnoinformativnih oddaj in tedenske oddaje Globus ga odlikujejo razumevanje mednarodnega političnega podija in konteksta, odlično poznavanje tem, o katerih poroča, predvsem pa izjemno vestno delo. Pri svojem novinarskem delu se osredotoča na jasnost in verodostojnost informacij, vsakič znova skuša preseči sicer velikokrat zamegljene okvire in najti nove razsežnosti v novinarskem pristopu.

Ker se pri delu nikoli ne prepusti danes vse pogostejšemu senzacionalizmu: In ker ga, kljub mladosti, opravlja z visoko stopnjo profesionalizma, nagrado za dosežke mladih novinarjev dobi novinar zunanjepolitičnega uredništva Televiziije Slovenija Adrijan Bakič.

Novinarsko nagrado za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije v letu 2011 v kategoriji reportažne fotografije je prejel donedavni fotoreporter Dnevnika Matej Povše za izjemno reportažo iz Libije.

Utemeljitev:

Donedavni fotoreporter Dnevnika je marca letos posnel serijo pretresljivih prizorov v begunskem centru Choucha ob libijsko-tunizijski meji, kamor so pribežali tuji delavci iz Libije. Sodi med mlado generacijo talentiranih fotoreporterjev, a tudi on je pravzaprav že stari znanec naših druženj. Stari znanec v najbolj pozitivnem pomenu, seveda. Nagrado za izstopajočo fotoreportažo v minulem letu dobi Matej Povše.

Novinarsko nagrado za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije v letu 2011 za posamezno fotografijo je prejel fotoreporter spletnega portala Siol.net Matjaž Rušt za fotografijo Ribogojnica.

Utemeljitev:

»Čeprav opazuješ, nisi nikoli le opazovalec.« V vsaki fotografiji je tudi fotograf, pravi naš prvi nagrajenec. Stari znanec, pravzaprav. Pa čeprav je mlad. Všeč so mu dokumentarne fotografije, ker niso senzacionalistične. In ker niso na prvo žogo. In ker slika pove več kot tisoč besed, naj bo dovolj. Nagrado za iztopajočo fotografijo minulega leta dobi fotoreporter spletnega portala siol.net Matjaž Rušt.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2011 prejme novinarka Večera Dragica Korade.

Obrazložitev:

Njena misel je vedno ostra, natančna in neizprosno logična. Njeno pero zašiljeno. Vprašanja premišljena, komentarji duhoviti, pronicljivi in na mestu. V njenih besedilih, pravijo, najdeš tisto, kar se ti je zdelo, da imaš na koncu jezika, pa preprosto nisi znal ubesediti.

Zadnje leto je v svojem znamenitem slogu pomagala razkrivati sumljive posle tistih, ki so se hoteli s finančnimi mahinacijami polastiti »njenega« časopisa. Opozorila je na pomanjkljivo zakonodajo, ki to celo omogoča, vsakokratna vlada pa temu ne zna ali noče narediti konca.

Ker zna v kaosu informacij najti interpretacijo, umestitev in celo predvideti posledico, ker ustvarja visoko dodano vrednost, ker vedno znova izkazuje razkošje jezika, neizmerljivo znanje in obvladovanje profesije, nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve dobi novinarka Večera Dragica Korade.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2011 je prejel novinar Dnevnika Uroš Škerl Kramberger.

Obrazložitev:

V svojem poročevalskem delu pripoveduje zgodbe ljudi z robov Evrope. Vojaško, politično in ekonomsko nasilje jih je v teh časih privedlo do roba obstoja. Z brilijantno narativno tehniko, v čistem jeziku in etično pripoveduje zgodbe, ki razjasnijo položaj in podajo celovit družbeni kontekst dogajanja.

Njegovo večletno poročanje o beguncih in nedokumentiranih migrantih iz Severne Afrike, ki se čez Sredozemsko morje zatekajo v Evropo, je pedantno, sistematično in trajnostno, v letu revolucij pa dobi težo interpretacije osrednjih problemskih sklopov sodobne Evrope.

Nagrado za izstopajoče novinarske dosežke za svoje poročanje o tokovih migrantov iz tretjega sveta dobi novinar Dnevnika Uroš Škerl Kramberger.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2011 je prejel novinar Dela Boštjan Videmšek.

Obrazložitev:

V slovenskem novinarstvu predstavlja nekakšnega poslednjega Mohikanca, ki hoče na kraju dogodka ugotoviti: ZAKAJ?!? Največja vrednost njegovih novinarskih poročil je, da v ospredje vedno postavljajo zgodbe največjih žrtev – »malih ljudi«, katerih pričevanja so bolj dragocena, bolj zgovorna in marsikdaj tudi pomembnejša od vseh analiz in komentarjev.

Zadnja leta je kot posebni poročevalec, skupaj s fotoreporterskim kolegom Juretom Erženom, poročal z domala vseh kriznih žarišč: v Iraku, Afganistanu, Pakistanu, Darfurju, Somaliji, Demokratični republiki Kongo, Južnem Sudanu, Egiptu, obiskal je bojišča v Libiji, govoril s pribežniki na Lampedusi.

Svoje delo je nedavno kronal z izidom knjige »Vojna terorja«, zato nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve dobi krizni poročevalec Dela Boštjan Videmšek.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v lokalnih in regionalnih medijih je prejel novinar Primorskih novic Robert Škrlj.

Utemeljitev:

V preteklem letu je zasnoval in izpeljal projekt »Primorski limes« – zbirko poročil, intervjujev in drugih zapisov o slovenski skupnosti zunaj državnih meja, o polju življenja in srečevanja na enem od robov naše deželice, ki ga v svoji površnosti pogosto in po krivici spregledamo.

Brez odvečnih besed, banalnega propagandizma in poceni populizma s sodelavci ustvarja zavest o obmejnih prostorih kot skupnem dobrem, o družbenem in naravnem bogastvu, ki ga je treba negovati in ohranjati.

Primorskega Limesa ne odlikujeta le premišljena zasnova in vsebinska pestrost, temveč tudi visoki profesionalni standardi pri selekciji in obdelavi informacij in bogastvu jezika.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v lokalnih in regionalnih medijih dobi novinar in urednik Primorskih novic Robert Škrlj.

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva dobi dolgoletni novinar in urednik Radia Slovenija Sandi Frelih.

Utemeljitev:

Odlikuje ga izjemna pripadnost radijskemu mediju. Svojo novinarsko pot je, tako, kot večina, začel v poročilih, v svoji karieri je bil dopisnik iz Beograda, urednik in voditelj številnih radijskih oddaj, tudi posebnih projektov.

V etru je spodbujal mnenjsko raznovrstnost in pestrost, kot mentor pa mlade učil, kako na videz pomembne teme ne smejo prevladovati nad resnično relevantnimi, ki vendarle odločilno vplivajo na razvoj družbe.

S svojo značilno strpnostjo in dobrohotnostjo je vlival moč in zaupanje tako poslušalcem kot poklicnim kolegom. Nagrado za življenjsko delo za 42 let ustvarjanja zato dobi dolgoletni novinar in urednik Radia Slovenija Sandi Frelih.

2. Poročilo Porote za podelitev nagrad Consortium Veritatis / Bratstvo resnice

Novinarske nagrade Društva novinarjev Slovenije, ki šteje skoraj 1.100 članov, so edine nagrade s področja novinarstva v Sloveniji, ki jih podeljuje novinarska skupnost sama. Nagrade preko društva financirajo novinarji sami, s podelitvijo pa izkažejo kolegom spoštovanje za njihove dosežke.

Porota za podelitev nagrad Consortium veritatis/Bratstvo resnice za leto 2011, se je sestala v četrtek, 20. oktobra 2011, v prostorih Društva novinarjev Slovenije, Wolfova 8, Ljubljana.

Od predstavnikov javnosti je bila prisotna mag. Brankica Petković, dopisno pa je glasoval dr. Andrej Fištravec. Od predstavnikov Društva novinarjev Slovenije so se zasedanja porote udeležili Tanja Gobec, Tanja Starič, Brane Piano in Matija Stepišnik.

Porota je ugotovila, da je do 10. oktobra 2011 – v javnem razpisu določen rok – na njen naslov prispelo 6 predlogov za nagradi za dosežke mladih novinarjev in 12 predlogov za tri nagrade za izstopajoče novinarske dosežke, med njimi 4 predlogi za dosežke novinarjev lokalnih in regionalnih medijev. Za nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva je porota prejela 4 predloge. Med predlaganimi novinarkami in novinarji je bilo precej takih, ki niso člani Društva novinarjev Slovenije. V skladu s 3. odstavkom 5. člena pravilnika o novinarskih nagradah je bilo potrebno pridobiti njihovo pisno soglasje, da kandidaturo sprejemajo. Soglasje so dali vsi predlagani kandidati. Porota je o izbiri nagrajencev odločala s tajnim glasovanjem.

Dobitniki nagrad za izstopajoče novinarske stvaritve so tokrat izjemoma trije. Predsednik porote Matija Stepišnik je pojasnil, da si je bila porota bila na koncu enotna, da po več zaporednih glasovanjih, na katerih so bili izidi izrekanj med novinarko in novinarjema ves čas neodločeni, izjemoma podeli tri nagrade. Stepišnik tudi pojasnjuje, da verjetno ni naključje, da so se v finale uvrstili prav ti trije. Ker govorijo, ker pišejo o ljudeh, ki zaznamujejo trenutni čas. Čas krize. Čas, ki ustvarja vladavino strahu, ki brutalno krni svobodo ljudem, jih ropa dostojanstva, jih potiska v brezimno množico pozabljenih in poraženih. Ona piše predvsem o ljudeh, ki so naši sosedje, tukaj, doma, pod Alpami, prvi od njiju o sosedih v Evropski uniji in tistih, ki se vanjo zatekajo z velikimi upi, da mleko in med še nista pošla, tretji pa izrisuje najbolj globalne podobe teh ljudi.

Porota za izbor nagrajencev za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije v sestavi Boris Vugrinec, Nace Bizilj, Joco Žnidaršič, Manca Juvan in Jure Eržen, se je sestala 28. oktobra 2011 in izmed 5 avtorjev, ki so se potegovali za nagrado za posamično fotografijo in 5 avtorjev, ki so na razpis prijavili 9 reportaž, izglasovala nagrajenca.

1. Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva prejme:

SANDI FRELIH, Radio Slovenija

2. Nagradi za izstopajoče novinarske dosežke v letu 2011 prejmejo:

Boštjan Videmšek, Delo; Uroš Škerl Kramberger, Dnevnik in Dragica Korade, Večer

3. Nagrado za izstopajoče dosežke v lokalnih in regionalnih medijih prejme:

Robert Škrlj, Primorske novice

4. Nagradi za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije prejmeta:

Matej Povše, Dnevnik (zdaj Siol.net), za reportažo in Matjaž Rušt, Siol.net, za posamično fotografijo

5. Debitantski nagradi za dosežke mladih novinarjev, ki so v poklicu manj kot pet let, prejmeta:

Franja Žišt, Večer in Adrijan Bakič, TV Slovenija

Poroti za podelitev nagrad Consortium veritatis/Bratstvo resnice za leto 2011 sta tudi tokrat ob zaključku svojega dela izrazili zadovoljstvo nad velikim številom zelo kakovostnih predlogov za stanovska priznanja in nagrade.