Podeljene nagrade Bratstvo resnice 2012

Novice

Podeljene nagrade Bratstvo resnice 2012

V četrtek, 22. novembra, ob 21. uri, smo v Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani slavnostno podelili novinarske nagrade Bratstvo resnice/Consortium Veritatis za leto 2012.

Nagrado za dosežke mladih novinarjev prejme novinar Primorskih novic Peter Verč.

S pretanjenim čutom opazovalca  zna zapopasti ključna vozlišča dogajanja v obmejnem prostoru. Tudi taka, ki so šele v zametkih in jih rutine vajeno oko niti ne opazi. Iz zgodb “navadnih” ljudi zna izluščiti enkratno, bistveno, ne da bi ga ob tem zavedli javno mnenje, nacionalne oznake ali interesi institucij. Njegov slog je izpiljen in zrel. V nekaj stavkih seže do bistva stvari. Je tudi ironičen in igriv. Predvsem pa je nepopustljivo nepristranski.

Bratstvo resnice zaradi dobrih obetov, ki jih prinaša v slovensko novinarstvo in medijski svet, v svoje vrste sprejme Petra Verča.

Nagrado za dosežke mladih novinarjev prejme novinar Dela Nejc Gole.

S članki o nepravilnostih pri gradbenih poslih, o goljufijah NLB na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini, o škodljivem javnem naročanju je pripomogel k razkrivanju vrste umazanih poslov in izboljšanju sistema javnega naročanja. Z verodostojnim poročanjem si je pridobil zaupanje izkoriščanih gradbenih delavcev in vplival na to, da so javnost in institucije prisluhnile agoniji najšibkejših – delavcev in podizvajalcev.

Bratstvo resnice zaradi dobrih obetov, ki jih prinaša v slovensko novinarstvo in medijski svet, v svoje vrste sprejme Nejca Goleta.

Novinarsko nagrado za izstopajoče stvaritve s področja novinarske fotografije v letu 2012 prejme fotoreporter Dnevnika Luka Cjuha za fotografijo z romskega srečanja na Brezjah.

Podoba krščanskega duhovnika, ki v mašnih oblačilih stoji sredi romskega tabora, je močan, poveden motiv. Dodaten pomen prinaša doječe romsko dekle v ozadju, ki s svojo držo, odkritim in ponosnim izrazom obraza ter otrokom v naročju spominja na Marijo. Poroto je podoba prepričala tako s kompozicijo kot z vsebino in zgodbo, ki jo posreduje gledalcu. Je del fotoreportaže z romskega srečanja na Brezjah, objavljene v Dnevnikovem Objektivu. Ob prazniku Marijinega vnebovzetja se namreč romanja vsako leto udeležijo tudi številne romske družine. V marsikateri ima namreč Marija posebno mesto.

V Bratstvo resnice za izjemen fotografski dosežek vstopa Luka Cjuha.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2012 prejme novinarka Vala 202 Jana Vidic.

V časih, ko so medijske prve minute in naslovnice polne velikih zgodb o ukradenih milijonih in bitkah elit, davek plačujejo najšibkejši. Tisti, ki v javni sferi nimajo svojih lobistov.

Imajo pa vsaj svoje glasnike! Ena od njih že vse leto, teden za tednom, na Valu 202 niza portrete otrok, ki jih socialne stiske vse bolj kruto ločujejo od vrstnikov. Z natančnim preverjanjem, analiziranjem, sledenjem in nadziranjem zagotavlja verodostojnost in resničnost zgodb, ki nagovarjajo bodoče botre. Ob tem z zagotavljanjem popolne anonimnosti varuje dostojanstvo otrok in njihovih družin.

Botrstvo je po njeni zaslugi prepričalo tudi največje skeptike in ohrabrilo tudi najbolj obupane. Postalo je več kot projekt. Postalo je gibanje. Tistih, ki jim ni vseeno.

Bratstvo resnice zaradi izjemnih novinarskih dosežkov v svoje vrste sprejme Jano Vidic.

Nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve v letu 2012 prejme novinar Dnevnika Primož Cirman.

Kdo ve, kaj bi slovenska javnost vedela o šestem bloku šoštansjke termoelektrarne, če ne bi bilo njegovega pisanja. Bi vedela za množico posrednikov in prisklednikov v tem največjem javnem, torej z davkoplačevalskim denarjem podprtem projektu? Bi Slovenci vedeli, kaj s svojim denarjem plačujejo v dobi, ko želimo družbo brez ogljika? Nekaj gotovo, a podrobnega, sprotnega in verodostojnega vpogleda v poldrugo milijardo evrov vredno naložbo gotovo ne bi imela.

Pogum, prodornost in zavezanost pravici vedeti ga vodita tudi takrat, ko mu na poti razkrivanja resnice stojijo grožnje in pritiski vplivnih posameznikov politično-gospodarskega podzemlja. Mimogrede pa izračuna še premoženjsko stanje predsednika vlade.

Bratstvo resnice zaradi izjemnih novinarskih dosežkov v svoje vrste sprejme Primoža Cirmana.

Nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva dobi dolgoletni novinar in voditelj večernih poročil Matjaž Tanko.

So voditelji. In so VODITELJI. Z veliko začetnico. Televiziji, pravzaprav – televizijama, je zapisan že več kot 40 let. Svoj obraz in voditeljsko kredibilnost je “posodil” oddajama Dnevniku in 24ur. Brez njega danes ne bi bili to, kar sta.

Izjemno razgledan profesionalec, eden redkih novinarskih skrbnikov in branikov zbornega slovenskega jezika. Tudi za ceno konflikta. In predvsem zato, ker je od vedno zapisan slovenski kulturi – petju pri “Vodopovcih” in ljubiteljskemu igranju v “Šentjakobskem”.

Večni pozitivec, ki življenjski nazor vpleta tudi v svoje delo.

Luciden, sproščen, humoren. A hkrati resen, verodostojen, dostojanstven.

Po krivici je prezrto njegovo terensko delo. Delavske brigade v Beogradu, konflikti na Kosovu, spremljanje področja vedno “zanimive” infrastrukture, predvsem pa – reportaže, v katere je znal vtkati življenjske izkušnje.

Kako velik je, poleg izjemne priljubljenosti med gledalci, kaže tudi to, da sta ga predlagali obe – Televizija Slovenija in POP TV.  Kar se je doslej zdelo skorajda nemogoče.

Bratstvo resnice zaradi življenjskega prispevka k slovenskemu novinarstvu in razvoju slovenske medijske krajine v svoje vrste sprejme Matjaža Tanka.

Za ogled poročila porote za podelitev nagrad Consortium Veritatis / Bratstvo resnice za leto 2012 – kliknite tukaj.