Podpora nadaljevanju stavke na RTV Slovenija

Stališče

Podpora nadaljevanju stavke na RTV Slovenija

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) še naprej odločno podpiramo stavkajoče kolege na RTV Slovenija (RTVS) v prizadevanjih za novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo. Ob tem ves čas opozarjamo na nevzdržne razmere, v katerih delujejo zaposleni, ki svoje delo opravljajo vse težje.

Že dlje časa opažamo, da informativni program TV Slovenija ne dosega več standardov javnega medija, kriza medija pa se še poglablja. Odgovorna urednica s svojimi odločitvami krši novinarski kodeks, kar je ugotovilo tudi Novinarsko častno razsodišče. Vse to so glede na podatke o vse slabši gledanosti informativnega programa prepoznali tudi gledalci.

Zaradi politično motiviranih, nekompetentnih in škodljivih potez vodstva javna televizija ne opravlja več svojega poslanstva, izgublja ugled, je vse bolj nerelevantna in se uvršča na rob zaupanja vrednih medijev. Zato je vsak dan, ko to vodstvo upravlja osrednji javni medij, v škodo javnosti in javnemu interesu, pravica javnosti do obveščenosti pa resno ogrožena. Argumentov, da to vodstvo skupaj s programskim svetom nemudoma odstopi, je več kot dovolj, zato ob nadaljevanju stavke le še ponovno pozivamo k odstopu. Kljub ugotovljenim kršitvam vodstvo RTVS še naprej zlorablja tudi pravne vzvode, le da ohranja svoj položaj. Še posebej krni ugled in verodostojnost ustvarjalcev programov, ki še vedno vztrajajo in si prizadevajo za spoštovanje profesionalnih in etičnih standardov pri svojem delu.

Hkrati dodajamo, da je institucionalno in uredniško neodvisnost na RTVS po zakonu dolžan zagotoviti tudi ustanovitelj, torej Republika Slovenija, v njenem imenu pa vlada.