Pogovor: Kako (jezik) EU približati javnosti

Obvestilo

Pogovor: Kako (jezik) EU približati javnosti

Foto: Spiegel

Evropske volitve so ena od osrednjih letošnjih tem v novinarskih redakcijah. Vendar je poročanje o EU za marsikaterega novinarja izziv, saj mora zapleteno evropsko zakonodajo prevesti v bralcu, gledalcu ali poslušalcu razumljiv jezik in mu pojasniti, kako bodo odločitve na ravni EU vplivale na njegovo vsakdanje življenje. Ta izziv je še večji za tiste medije, ki nimajo svojih dopisnikov v Bruslju in informacije pridobivajo iz druge roke.

V Ljubljano prihaja bruseljski dopisnik nemškega Spiegla Peter Müller, ki velja med dopisniki za strokovnjaka za evropske teme, slovenski javnosti pa je znan kot avtor zgodbe o pravnem mnenju Evropske komisije glede tožbe Slovenije proti Hrvaški. Gostili ga bomo v Trubarjevi hiši literature v petek, 15. marca, ob 13. uri.

Peter Mueller, Spiegel Berlin. Berlin, Spiegel Hauptstadtbuero, 10.07.2015.

V pogovoru, ki ga bo vodil Igor Evgen Bergant, bomo izvedeli, kakšen je njegov »recept« za poročanje o evropskih temah. Vprašali se bomo tudi, zakaj so letošnje volitve prelomnica za EU in kakšen vpliv na EU bo imel brexit. Zanimal nas bo tudi odnos mladih do EU, kakšna je vloga Nemčije v EU po odhodu kanclerke Angele Merkel in kakšen je njegov pogled na Slovenijo kot članico EU.
Pogovor organiziramo v sodelovanju s Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Vstop je prost. Število mest je omejeno, zato priporočamo pravočasen prihod na prizorišče.
Pogovor bo potekal v angleškem jeziku.