Odziv direktorja mestne občine Velenje in pojasnilo izjave o napadih na novinarje

Obvestilo

Odziv direktorja mestne občine Velenje in pojasnilo izjave o napadih na novinarje

Foto: rtvslo.si

Po sredinem opozorilu DNS o napadih na novinarje RTV Slovenija smo prejeli odgovor in pojasnilo direktorja občinske uprave Velenje Iztoka Morija, v katerem navaja nasprotno gledanje na dogodke, ki so se zgodili v minulih dneh, ko je posredoval zaradi po njegovem mnenju nekorektnega poročanja novinarke RTV glede koronavirusa.

Prepričan je, da nikogar ni verbalno napadel, pač pa je šlo za izmenjavo mnenj. Novinarka in snemalec sta njegovo posredovanje opredelila kot pritisk na svoje delo.

Po vnovični presoji argumentov obeh strani društvo ugotavlja, da se je prenaglilo s tem, ko je opozorilo na ravnanje direktorja občinske uprave Morija v istem odzivu, ko je opozorilo in obsodilo napad na ekipo RTV Slovenija, ko je neznani storilec v Ljubljani najprej verbalno grozil, nato pa grožnjo tudi uresničil in izpustil zrak iz gum na vozilu snemalne ekipe. S tem je bilo razumeti, da so vsi odzivi na enaki ravni, kar seveda ne drži.

V društvu tudi dopuščamo možnost, da je do različnega gledanja na dogajanje, ki ga izražajo novinarka in snemalec ter direktor občinske uprave, prišlo med drugim tudi zaradi obremenjenosti in napetosti, ki nastaja tako na strani tistih, ki se borijo z zdravstveno krizo, kot med novinarji, ki se v tem času, ko so marsikatera vrata zaprta, trudijo iskati relevantne informacije in po najboljših močeh obveščati javnost, zraven pa so deležni groženj in fizičnih ter verbalnih napadov na terenu in družbenih omrežjih.

Kljub temu pa poudarjamo, da morebitno nestrinjanje s poročanjem kateregakoli novinarja ne more biti razlog za pritiske na novinarja, še posebej, če ta poroča točno in se trudi informacije preveriti. Za morebitne spore in presoje o delu novinarjev je pristojno Novinarsko častno razsodišče, na katerega se lahko tisti, ki se s konkretnim prispevkom ne strinja, obrne.

Ob tem v društvu pozivamo vse, naj se v teh, za vse strani obremenjujočih časih, vzdržijo vsakršnih neprimernih odzivov in morebitnih verbalnih ali drugih napadov.

Vse nosilce javnih funkcij pozivamo, naj novinarjem omogočijo dostop do informacij oziroma preverjanje informacij v doglednem času. Naj se zavedajo, da novinarstvo ponuja servis državljanom, zato je nujno, da novinarji lahko dostopajo do sogovornikov, opravljajo delo na terenu, če je to potrebno, in postavljajo tudi zahtevna vprašanja.

Novinarje pozivamo, naj ravnajo v skladu z novinarskim kodeksom in profesionalnimi standardi, za kar se zavzemamo tudi v društvu.