Podpora novinarjem v Srbiji

Stališče

Podpora novinarjem v Srbiji

Foto: Engin Akyurt, Pixabay

Z ogorčenjem spremljamo primer aretacije srbske novinarke Ane Lalić. Po poročanju številnih srbskih kolegov, med njimi Centra za preiskovalno novinarstvo Srbije in Neodvisnega društva novinarjev Vojvodine, je sinoči policija pregledala novinarkino stanovanje, ji zaplenila prenosni računalnik in mobilne telefone ter jo priprla. Lalićeva je včeraj objavila prispevek, v katerem opisuje nevzdržne razmere v Kliničnem centru Vojvodine, ki je nato novinarko prijavil policiji zaradi vznemirjanja javnosti in rušenja ugleda ustanove.

Primer z zaskrbljenostjo spremljajo tudi v mednarodni skupnosti. Kljub temu da so Lalićevo danes iz pripora izpustili, je predstavnik OVSE za svobodo medijev Harlem Désir opozoril na problematičnost zasega njene delovne opreme in poudaril, da novinarji morajo svobodno opravljati svoje delo.

Srbska vlada je v torek objavila odlok, s katerim je določila, da informacije o širjenju novega koronavirusa v Srbiji lahko podaja le krizni štab in osebe, ki jih štab za to pooblasti. Vsi ostali, ki prenašajo informacije nepooblaščenih oseb, tvegajo pregon. Po številnih kritikah je danes premierka Ana Brnabić napovedala, da bo vlada odlok preklicala.

Dogajanje v Srbiji kaže na to, da je svoboda govora in demokracija vedno bolj na udaru. Zato izražamo vso podporo neodvisnemu novinarstvu tako v Srbiji kot na celotnem področju Balkana.