Poljska vlada novinarjem omejuje dostop do parlamenta

Stališče

Poljska vlada novinarjem omejuje dostop do parlamenta

Foto: Delo

Društvo novinarjev Slovenije se pridružuje podpori novinarskim kolegom in protestnikom na Poljskem, ki nasprotujejo najnovejšemu napadu vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) na medijsko svobodo. Načrte vlade, s katerimi bi omejila dostop novinarjem do spremljanja dela parlamenta, je ostro obsodila tudi Evropska zveza novinarjev.

Njen predsednik Mogens Blicher Bjerregård je poudaril, da mediji igrajo pomembno vlogo pri nadzoru dela poslancev. »Novinarjem bi morali omogočiti dober dostop do poslancev in neomejeno gibanje po parlamentu. Popolnoma se strinjam s stališčem, ki so ga v petek podpisali največji poljski medij. Takšna prepoved ne omejuje le svobode novinarjev, ampak tudi pravico državljanov, da so v celoti obveščeni o aktivnostih svojih parlamentarcev«.

Društvo novinarjev Slovenije opozarja, da je prisotnost novinarjev v parlamentu in možnost pogovora s poslanci ključna za opravljanje novinarskega dela v skladu s poklicnimi standardi in novinarsko etiko. Novinarji morajo imeti možnost neposredno  preverjati kaj se dogaja, postavljati vprašanja, pridobivati informacije iz ozadja, kar jim omogoča globje razumevanje in kontekstualizacijo dogajanja. Omejevanje dostopa novinarjev do predstavnikov različnih vej oblasti je v nasprotju z demokratičnimi standardi.