Pravno svetovanje za novinarje: 1 na 1 z odvetniško pisarno Zakonjšek

Obvestilo

Pravno svetovanje za novinarje: 1 na 1 z odvetniško pisarno Zakonjšek

Če se pri svojem delu sprašujete, kje so meje, ki jih v pravnem in etičnem smislu ne smete prestopiti, saj s tem tvegate poseg v pravice drugih in s tem posledično kazensko ali odškodninsko tožbo, vas vabimo na pravno svetovanje za novinarje:

1 NA 1 Z ODVETNIŠKO PISARNO ZAKONJŠEK!

V torek, 9. maja 2017, ob 11h, v prostore Društva novinarjev Slovenije, Vošnjakova 8, Ljubljana, 7. nadstropje.

Odvetniki Emil Zakonjšek, Jasna Zakonjšek in Maja Ovčak Kos, strokovnjaki za vse vidike medijskega prava, bodo predstavili sodno prakso slovenskih sodišč in Evropskega sodišča za človekove pravice v kazenskih postopkih in odškodninskih tožbah zoper novinarje in medije.

Odvetniki bodo odgovarjali na vprašanja glede kazenske in odškodninske odgovornosti novinarjev zaradi posegov v zasebnost, čast in dobro ime ter pieteto, vprašanja v zvezi z zahtevami za popravek in avtorskimi pravicami.

Kje so meje žaljivosti glede na slovensko sodno prakso?  Kako je z objavljanjem imen in drugih osebnih podatkov žrtev in storilcev (v predkazenskih postopkih) v primerih umorov in nesreč? Kdaj gre za nedovoljeno snemanje in kaj pomeni tiha privolitev? Ali mora novinar izrecno povedati, da snema telefonski pogovor? Lahko s kamero nepovabljen vstopi v prostore javnega zavoda, občine, zasebnega podjetja?  Kateri so kriteriji, ki definirajo javno osebnost? Pod kakšnimi pogoji lahko objavi fotografijo iz družbenega omrežja? Kakšna je sodna praksa glede posegov v zasebnost? Kolikšne so dosojene odškodnine?

Odgovore, ki vam bodo olajšali opravljanje novinarskega dela, pripomogli h kakovostnejšim vsebinam in večji pravni varnosti, dobite 9. maja vsi prisotni udeleženci pravnega svetovanja za novinarje.

Svetovanje je brezplačno. Zaradi omejenega števila mest, je obvezna prijava na naslov generalni@novinar.com.