Stavkamo, ker nismo hlapci, javni RTV smo!

Obvestilo

Stavkamo, ker nismo hlapci, javni RTV smo!

Sindikat novinarjev Slovenije

Prišli smo do točke, ko je resno ogrožen obstoj javnega RTV in status zaposlenih. Na škodljive programske in kadrovske poteze vodstva v novinarskih sindikatih in uredništvih opozarjamo že mesece, zdaj smo prišli do – stavke. Začenjamo jo v ponedeljek, 23. maja, in bo ta dan opozorilna, kar pomeni, da bomo novinarji in ustvarjalci na RTV delali, program pa bo v pretežni meri posvečen stavkovnim zahtevam in pomenu javne radiotelevizije ter avtonomnega novinarstva.

Danes, 20. maja, smo se sestali z generalnim direktorjem RTV Slovenija in se dogovorili le o poteku prihajajočih pogajanj.

Sicer pa stavkamo do izpolnitve naslednjih stavkovnih zahtev:

  1. Zahtevamo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo.
  1. Zahtevamo dogovor o kadrovski politiki in pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV.
  2. Zahtevamo vzpostavitev socialnega dialoga.
  3. Zahtevamo plačano stavko.

Posebne stavkovne zahteve:

  1. umik predlaganih statutarnih sprememb, h katerim je dal soglasje PS na seji 9. maja 2022;
  2. vodstvo naj poskrbi za izpolnitev še nerealiziranih zavez vlade o financiranju javnega zavoda na podlagi Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018;
  3. če ne bo sklenjen sporazum o razreševanju stavkovnih zahtev do 30. maja 2022, zahtevamo odstop generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice Informativnega programa Televizije Slovenija Jadranke Rebernik in v. d. urednika uredništva za nove medije Igorja Pirkoviča ter odstop predsednika Programskega sveta RTV Slovenija Petra Gregorčiča.

Na prvi dan stavke v ponedeljek, 23. maja, bo pred vhodom v RTV (Kolodvorska 2, Ljubljana) ob 13.15 tiskovna konferenca, na kateri bomo predstavili stavkovne aktivnosti in odgovarjali na vaša vprašanja. Tam se bodo hkrati zbrali tudi zaposleni javne radiotelevizije.

Vljudno vabljeni!

Stavkamo, ker nismo hlapci, javni RTV smo!