Predavanje in pogovor: Fotografi, denar čaka

Obvestilo

Predavanje in pogovor: Fotografi, denar čaka

Foto: Pixabay
torek, 13. decembra 2022, ob 9.00
prostori Društva novinarjev Slovenije, Vošnjakova ulica 8, Ljubljana

Vabimo vas na jutranjo kavo z Nikolo Sekulovićem. Nikola je sicer glasbenik, ki pa že vrsto let deluje v širšem kontekstu kreativnih industrij. V torek nam bo predstavil svoj pogled na možnosti izboljšanja položaja fotografske skupnosti, s poudarkom na kolektivnem uveljavljanju pravic na področju fotografije.

Že desetletja namreč fotoreporterji zamujajo koristi, ki jih že skoraj samoumevno uživajo ustvarjalci na drugih, bistveno bolje organiziranih področjih (predvsem v glasbi in literaturi ter na avdiovizualnem področju), prepad med statusom fotoreporterjev in drugih ustvarjalcev pa se s hitrostjo tehnološkega napredka samo še povečuje.

Nekatere pravice imamo že četrt stoletja zapisane v zakonu, vendar jih še niso znali ali zmogli izboriti v praksi. Kopriva, najmlajša kolektivna organizacija v Sloveniji, za avtorje fotografskih del hrani že dobrih 100.000 EUR, vendar jih trenutno ne more nakazati imetnikom avtorskih pravic. Razvoj tehnologije prinaša nove možnosti prihodkov, ki pa zaradi pomanjkanja ozaveščenosti ne končajo na transakcijskih računih avtorjev.

Čas je torej, da se tudi fotografska skupnost organizira po zgledu drugih ustvarjalcev. Torkovo kavo bomo začeli s temelji sistema kolektivnega uveljavljanja pravic ter s premiki, ki zadevajo tudi fotoreporterje. Oris bo razumljiv za vse, Nikola pa bo po predstavitvi na voljo tudi za klepet in podrobnejšo obravnavo posameznih perečih tem.

Upamo, da se bo dogodka udeležilo čim več fotoreporterjev. Zaželena je udeležba v živo, možno pa bo tudi spremljanje online – v spodnjem prijavnem obrazcu pripišite, kako se nam lahko pridružite.

Predavanje je del projekta Sindikati za pravično okrevanje, ki ga vodita Evropska konfederacija sindikatov in Evropska zveza novinarjev. Financira ga Evropska komisija v sklopu sklada za okrevanje po epidemiji covida-19. S projektom želimo izboljšati prisotnost in prepoznavnost društva, povečati število aktivnih članov in revitalizirati aktive po regijah in medijih, izboljšati komuniciranje s člani in javnostjo ter izboljšati položaj fotoreporterjev na trgu.

sl-financira-evropska-unija_pos