Nicolas Kayser-Bril hrusta, žveči in stiska številke

Obvestilo

Nicolas Kayser-Bril hrusta, žveči in stiska številke

Maja Šter, Maja Vojska

“Bistvo podatkovnega novinarstva je v pripovedovanju zgodb s pomočjo podatkov – katerih koli podatkov, od številk do kupov besedila,” pravi Nicolas Kayser-Bril, samouki novinar in razvijalec spletnih strani ter eden od pomembnejših poznavalcev  podatkovnega novinarstva v Evropi.

Od spletne strani OWNI do podjetja Journalism++

“Vedno sem si želel postati spletni novinar, a sem po več kot petih pripravništvih in po delovnih izkušnjah na tem področju med letoma 2004 in 2007 obupal ter začel študirati ekonomijo,” pojasnjuje. Dve leti kasneje se je po naključju, s pomočjo prijatelja, ki ga je predstavil generalnemu direktorju francoske novičarske spletne strani OWNI, vrnil v novinarske vode in postal vodja podatkovnega novinarstva na tej spletni strani. Kot pravi, pa je po katastrofalnem upravljanju ustanovitelja spletna stran potonila leta 2012.

“Z briljantnim razvijalcem Pierrom Romero sva po tem, ko sva zapustila OWNI, ustanovila podjetje Journalism++, ker sva želela še naprej poskušati nove stvari v novinarstvu,” dodaja. Sedaj so rastoča ekipa šestih zaposlenih v Parizu in Berlinu, podjetje pa deluje tudi v Stockholmu, Amsterdamu in Kölnu. So inkubator za projekte podatkovnega novinarstva, strankam ponujajo svetovanje in usposabljanje ter jim omogočajo razvijanje njihovih idej.

Odnos med podatkovnim in tradicionalnim novinarstvom

“Podatkovnega novinarstva niti malo ne vidim v nasprotju s tradicionalnimi prijemi te obrti. Je zgolj skupek tehnik in orodji, ki jih uporabljamo za produkcijo novinarstva,” pojasnjuje Kayser-Bril. Vendar tradicionalna oblika novinarstva po njegovih besedah ni zastarela, če nanjo gledamo kot na dejavnost pripovedovanja resničnih in zanimivih zgodb. Mora pa novinar uporabljati tudi sodobnejše tehnike pridobivanja informacij, kot so na primer socialna omrežja, saj danes “na noben način ne moreš biti dober novinar, ne da bi uporabljal socialna omrežja”.

Kot pravi, je socialni položaj novinarjev v svetu zelo odvisen od tega, kako definiramo novinarstvo. Precej slabši je položaj za tiste, ki so za poln delovni čas zaposleni na časopisu ali televizijski postaji. “Če pa, kot jaz, definiramo novinarje kot ljudi, ki pripovedujejo zgodbe, potem je situacija svetlejša. Danes namreč kar mrgoli možnosti in načinov, da delimo zgodbo.”

Prednosti in grožnje socialnih omrežij

Prepričan je, da so danes informacije (in s tem svoboda govora) ogrožene, tako na internetu kot tudi drugod. “Novinarji se seveda lahko zavarujemo s pomočjo kriptografije,” opozarja, “ampak miru ne bomo dosegli z nošenjem neprebojnih jopičev. Moramo se organizirati, da se politično zaščitimo in zagotovimo, da bo zakonodajalec zaščitil novinarstvo v vseh njegovih oblikah.”

Žvečenje številk – ustvarjanje pomena

Na predavanju “Žvečenje številk – ustvarjanje pomena” na festivalu Naprej/Forward v Ljubljani bo Kayser-Bril predaval o tem, zakaj je podatkovno novinarstvo pomembno, kaj lahko doprinese novinarstvu na splošno ter kako se majhna ekipa ali pa samo en človek loteva podatkovnega novinarstva. Pojasnil bo tudi, kako se s podatkovnim novinarstvom da zaslužiti.