Prepričljivo za neodvisno novinarstvo

Stališče

Prepričljivo za neodvisno novinarstvo

Zadovoljni smo, da so tudi naši argumenti in zavzemanja za RTV Slovenija (RTVS) prepričali večino volivcev in da so ti na strani neodvisnega novinarstva. Ljudje so se prvič z donacijami za obSTAnek, zdaj pa kot volivci na referendumu jasno izrekli, da si želijo od politike neodvisne, svobodne in profesionalne javne medije. Pričakujemo, da bo politika to sporočilo dokončno slišala in razumela ter da so vsakršni poskusi uničevanja medijev enkrat za vselej končani. Nasprotniki zakona niso dosegli niti kvoruma, zato je podpora zakonu ne glede na volilno udeležbo toliko bolj pomembna in prepričljiva.

Podpora zakonu sicer ne pomeni, da bo na RTVS kar preko noči oziroma z uveljavitvijo zakona vse drugače – pomeni le, da se šele utira pot nujnim spremembam in da ima zdaj RTVS vsaj možnost preživeti in obstati. Skrbno in pozorno bomo v Društvu novinarjev Slovenije spremljali tudi imenovanja po novem zakonu, pričakujemo izbor najbolj kompetentnih in strokovnih kadrov – če ne bi bilo tako, zagotovo ne bomo ostali tiho.

Na tem mestu ponovno pozivamo vodstvo RTVS in TVS ter programski svet k odstopu, saj je rezultat tudi dodatna potrditev nezaupanja nekompetentnemu, spolitiziranemu vodenju RTVS.