Primož Bratanič o učinkoviti uporabi podatkov

Novice

Primož Bratanič o učinkoviti uporabi podatkov

Maja VojskaFoto: Dino Schreilechner

Primož Bratanič, ki je s pomočjo prostovoljcev ustanovil spletno stran Slo-Tech, je na delavnici Pretepanje podatkov za zabavo in dobiček predstavil dostopne baze podatkov v praksi in njihovo učinkovito uporabo, ki je lahko temelj za dobro zgodbo.

“Podatkov je kolikor hočeš, več kot jih je posameznik sposoben obdelati, a okrog njih moraš zgraditi zgodbo,” je pojasnil Bratanič. Izpostavil je pomembno dejstvo, da so navsezadnje podatki le podatki, na koncu pa je potrebna tudi interpretacija in zgodba, ki jo novinar iz njih izpelje. Podatki po njegovih besedah ne predstavljajo niti polovice dela, ampak le osnovo, na kateri je potrebno zgraditi interpretacijo.

Zanimiv primer, ki je bil predstavljen na delavnici, so bili podatki vseh prekrškov na območju Mestne občine Ljubljana, ki so se zgodili v obdobju od leta 2008 do 2010. Na podlagi tega konkretnega primera je stekla debata o tem, kateri podatki so zanimivi, kako naj jih izluščimo in kje se nahaja potencialna zgodba. Tako je bilo na konkretnem primeru obiskovalcem predstavljeno, kaj vse skrivajo navidez nezanimivi podatki.

Med drugim je izpostavil, da ta metoda vzame veliko časa, kar je tudi glavni razlog, zakaj se je novinarji ne poslužujejo večkrat.

Nekaj koristnih nasvetov iz delavnice:

– Iz podatkov moraš vedno izpeljati zgodbo, golo navajanje je brez pomena in nezanimivo.

– Ko imaš zbrane podatke (primer iz delavnic: Tabela v Microsoft Excelu; Prekrški v Mestni občini Ljubljane), se moraš vprašati, kaj želiš predstaviti. Upoštevati moraš tudi potencialno odvisnost med podatki.

– Preden se lotiš obdelave podatkov, moraš poznati ozadje, da se kasneje v množici podatkov ne izgubiš in jih ne interpretiraš napačno.

Bistvo delavnice lahko povzamemo s citatom: “Za vsakim podatkom ni svinjarije in tisto domačo nalogo je vseeno potrebno narediti.” Podatki so torej le pol zgodbe, pomembno je, da jih dobro interpretiramo in iz njih izpeljemo zgodbo.