Proti izročitvi Assangea ZDA

Stališče

Proti izročitvi Assangea ZDA

Foto: Garry Knight, Flickr.com / CC BY 2.0

Pridružujemo se pozivu britanskih in evropskih kolegic in kolegov, ki nasprotujejo izročitvi Juliana Assangea Združenim državam Amerike. Sodnica Vanessa Baraitser z londonskega sodišča Old Bailey bo namreč v ponedeljek, 4. januarja 2021, sporočila svojo odločitev glede izročitve Assangea. Prav tako se pridružujemo akciji Evropske zveze novinarjev in pozivamo slovenske evropske poslance, naj podprejo dopolnilo 44, ki ga je predlagala irska evropska poslanka Clare Daly, na Poročilo o razmerah na področju temeljnih pravic v Evropski uniji 2018–2019. O poročilu bodo poslanci glasovali v torek, 24. novembra. Evropska zveza novinarjev opozarja, da je kazenski pregon Assangea nevaren precedens za novinarje v Evropi, pri čemer gre za kratenje temeljnih pravic in zato evropske poslance poziva, naj podprejo dopolnilo 44, ki v besedilo poročila vrača navedbo Assangea.

Ponavljamo naše stališče, da je bila objava dokumentov, ki jih je Assangeu oz. organizaciji Wikileaks posredovala Chelsea Manning, nedvomno v javnem interesu in ne dejanje vohunjenja. Od objave je bil Julian Assange izpostavljen različnim metodam, ki naj bi onemogočile njegovo delo in ga osebno diskreditirale. Skrb vzbujajoče so tudi navedbe posebnega odposlanca ZN za mučenje Nilsa Melzerja in skupine Zdravniki za Assangea, ki so poročali, da Assangeu v zaporu Belmarsh, kjer je bil v izolaciji, niso nudili ustrezne zdravstvene oskrbe.

Če se bo preganjanje Assangea nadaljevalo ali celo zaključilo z obsodbo, bo to močno ogrozilo preiskovalno novinarstvo in medijsko svobodo. Zato pristojne v Združenem kraljestvu znova pozivamo, naj ob upoštevanju človekovih pravic dajo prednost svobodi izražanja in zaščiti vloge novinarstva, vključno z viri, ter zavrnejo zahtevo ZDA po izročitvi Assangea.