Skupščina EFJ: Stojimo ob zaposlenih v slovenskih javnih medijih

Stališče

Skupščina EFJ: Stojimo ob zaposlenih v slovenskih javnih medijih

Foto: EFJ

Skupščina Evropske zveze novinarjev (EFJ) je danes v Zagrebu sprejela izjavo v podporo zaposlenim na Slovenski tiskovni agenciji (STA) in Radioteleviziji Slovenija ter se pridružila njihovim zahtevam za ohranitev neodvisnosti uredništev javnih medijev, spoštovanje njihovih pravic ter zahtevam po varnem in stabilnem delovnem okolju, ki je pogoj za etično in kakovostno novinarstvo v interesu državljanov. Izjavo je skupščina sprejela na predlog Društva novinarjev Slovenije in Sindikata novinarjev Slovenije.


 

Stanje je resno, so pred devetimi meseci opozorili zaposleni na Slovenski tiskovni agenciji (STA), potem ko je vlada januarja 2021 prenehala financirati njeno javno službo. Slovenska javnost se je z donacijami v kampanji Za obSTAnek množično in odločno zavzela za obstoj in razvoj javnih medijev. Po skoraj letu vladnega izsiljevanja je stanje alarmantno, STA pa ima le še dve opciji. Ali podpiše zanjo škodljivo pogodbo ali pa gre v stečaj. Vlada od STA mimo zakona zahteva spremembe v dolgoletni praksi opravljanja javne službe. Vladna uredba in z njo pogodba lahko drastično posežeta v način vrednotenja, financiranja in uporabo servisa, ki ga STA ponuja. Razdira se ravnotežje med javnimi in komercialnimi prihodki, ki je STA v preteklem desetletju omogočilo razvoj in končnim uporabnikom ponudilo izredno kakovosten javni servis. Potem ko je uredništvo v zadnjih mesecih zapustila desetina sodelavcev, je odstop pred dnevi dal direktor agencije. Vse to prihaja po vztrajnih prizadevanjih trenutne vlade, da simbolno in finančno zlomi informacijsko hrbtenico slovenskega medijskega prostora, njeno profesionalno integriteto, uredniško avtonomijo in institucionalno stabilnost.

»Stanje ni več zgolj resno, ampak se očitno nahajamo v fazi tik pred finančnim zlomom,« so pred dnevi opozorili zaposleni na STA. »Pričakujemo, da bodo odgovorni urgentno razrešili položaj.« Skupščina EFJ se pridružuje zaposlenim na agenciji in od slovenske vlade zahteva, da nemudoma plača javno službo, ki jo vseskozi opravlja agencija. V celoti naj poravna tudi vse obveznosti za nazaj. Le tako bo delovala v skladu s pravnim redom, zagotovila nemoteno financiranje agencije in spoštovala pravico državljanov do obveščenosti.

Ogrožena je tudi stabilnost javne radiotelevizije. Medtem ko vlade niso prisluhnile pobudam za dvig RTV prispevka, največji javni medij posluje z izgubo, s tem pa so ogrožena delovna mesta, njegova institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost. Vlada s svojim  dokazano nezakonitimi kadrovskimi potezami poskuša vzpostaviti nadzor na javnim medijem. Najvišji predstavniki oblasti pozivajo k demontaži sistema financiranja RTV Slovenija, medij in novinarji pa so izpostavljeni verbalnemu in tudi fizičnemu nasilju. Poleg tega se vlada otepa odgovornosti in ne izpolni Sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev iz leta 2018, po katerem javnemu servisu pripada denar za dvig plač javnih uslužbencev. Skupščina opozarja, da je država po zakonu o RTV Slovenija dolžna zagotoviti ustrezne pogoje za izvajanje javne službe, zato vlado pozivamo, da izpolni svoje zakonske dolžnosti ter zagotovi finančno stabilnost in uredniško neodvisnost RTV Slovenija.

Skupščina EFJ izraža solidarnost z zaposlenimi na STA in RTV Slovenija, pridružuje se njihovim zahtevam za ohranitev neodvisnosti uredništev javnih medijev, za spoštovanje njihovih pravic, zahtevam po varnem in stabilnem delovnem okolju, ki je pogoj za etično in kakovostno novinarstvo v interesu državljanov.

V Sloveniji pa verbalnim in fizičnim napadom, sramotilnim kampanjam in grožnjam niso izpostavljeni le novinarji javnih medijev. Skupščina EFJ vlado Slovenije poziva, da preneha soustvarjati okolje, v katerem je verbalno in tudi fizično nadlegovanje običajno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri svojem delu.