Evropska komisija pritrjuje opozorilom DNS

Stališče

Evropska komisija pritrjuje opozorilom DNS

Foto: Wikimedia Commons

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) pozdravljamo ugotovitve Evropske komisije v poročilu o vladavini prava, ki se nanašajo na novinarje in medijsko krajino. Kot namreč ugotavljamo, Evropska komisija v več točkah pritrjuje opozorilom DNS, zlasti ko gre za nezadostno regulacijo medijskega lastništva v luči konflikta interesov, ko gre za sprege s političnimi strankami. Pa seveda tudi ko gre za opozorila o napadih in nadlegovanjih novinarjev na družbenih omrežjih in preko sodnih postopkov, s čimer se poskuša novinarje osamiti, diskreditirati in utišati.

V zvezi s slednjim smo v društvu pripravili tudi navodila za novinarje, ki so žrtve groženj in napadov, in Protokol za uredništva za podporo novinarjem, ki so tarče spletnega nadlegovanja. Novinarje znova pozivamo, da vse grožnje prijavijo policiji, delodajalce pa, da novinarjem nudijo podporo, ki jo potrebujejo.

Poročilo EK pomeni, da so naša pretekla opozorila žal realen prikaz stanja, saj ga v Evopski komisiji ugotavljajo z razlogi. Želeli bi si, da bi jim prisluhnili tudi odločevalci v Sloveniji.