Slovenski novinarji delujejo v čedalje bolj toksičnem okolju

Iz medijev

Slovenski novinarji delujejo v čedalje bolj toksičnem okolju

IPIFoto: Tomaž Skale, Dnevnik

Mednarodni inštitut za medije IPI poziva novo vlado Republike Slovenije, naj novinarjem zagotovi pravico do dela brez strahu v času krize.

Novinarji v Sloveniji se že več mesecev na spletu spopadajo z žalitvami in blatenjem brez primere, z izbruhom COVID-19 pa se je odprla nova fronta.

Med pandemijo koronavirusa je Državni zbor RS 13. marca 2020 potrdil novo vlado, ki jo je sestavila koalicija pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše, predsednika Slovenske demokratske stranke (SDS) in zaveznika populističnega madžarskega premierja Viktorja Órbana.

Že v izjavi 12. februarja je Društvo novinarjev Slovenije (DNS) opozorilo na porast napadov na novinarje na spletu s strani podpornikov Janeza Janše in medijev, ki so blizu SDS, v tednih preden so stranke sestavile novo koalicijo. Napadi so obsegali vse od žalitev in groženj z nasiljem na družbenih medijih do prispevkov na propagandnih spletnih straneh, ki so diskreditirali delo kritičnih novinarjev.

»Napadi v zadnjih nekaj tednih ne pojenjajo, čeprav smo pričakovali, da jih bo v trenutni situaciji, v kateri so novinarji ključni za obveščanje javnosti, manj,« je za IPI po telefonu dejala generalna sekretarka DNS Špela Stare. »Svoje napade na novinarje opravičujejo z virusom. Sporočajo, da ne bi smeli biti kritični oziroma postavljati vprašanj, saj smo v krizi.«

Na svojem uradnem profilu na Twitterju je predsednik vlade Janez Janša napadel novinarje RTV Slovenija, ki so poročali o nedavno napovedanem zvišanju plač najvišjih predstavnikov vlade in njihovih pomočnikov.

V minulem tednu, 15. marca, je novinar Blaž Zgaga IPI obvestil, da ga je blatil tednik, ki je blizu trenutni vladi, zaradi zahteve za dostop do informacij javnega značaja glede strukture zdaj že ukinjenega Kriznega štaba RS, ki ga je vlada ustanovila za obvladovanje epidemije koronavirusa. Avtor omenjenega prispevka se je spraševal, ali je Zgaga želel ovirati slovensko vlado pri spopadanju z novim koronavirusom.

Zaskrbljujoč trend

Skokovit porast spletnih napadov na slovenske novinarje se je začel že konec januarja 2020, ko je odstop tedanje vlade sprožil politično krizo.

»Nadlegovanje novinarjev na Twitterju je šlo čez vse meje, še posebej v zadnjem mesecu,« je dejala Špela Stare.

Vendar novinarji o tem večinoma ne želijo spregovoriti na glas. Prepoznaven/a slovenski/a novinar/ka je pristal/a na telefonski pogovor z IPI pod pogojem anonimnosti. »Vse novinarje, ki so javno spregovorili o tem, so vedno bolj napadali. Debata tako ne teče o določeni težavi, ampak o osebi [novinarju] – zato želim ostati anonimen/a,« je dejal/a novinar/ka.

Pravi, da je zaradi takšnih napadov skrb za varnost postala resnična: »Počutil/a sem se fizično ogrožen/a, saj ti tviti nenazadnje tvorijo javno mnenje in lahko izzovejo reakcijo nestabilnega človeka – ne veš, kaj se lahko zgodi.«

Spletni napadi novinarjev ne prizadenejo le na osebni ravni, hromijo tudi delo novinarjev. »Nevarno je, saj svojega dela ne moreš opravljati brez zadržkov. Poskušaš, vendar si nenehno pod pritiskom zaradi sistematičnih napadov na tvoje delo in osebo,« je ocenil/a novinar/ka.

»To vpliva na nas vse. Nenehno se zavedaš, da bi se lahko zgodilo kaj slabega, ko vprašanja postavljaš pomembnim politikom in da bodo tvoja vprašanja takoj pod drobnogledom. Zaradi tega se podzavestno omejuješ, četudi se nočeš,« je zaključil/a.

Madžarska naveza

Kot je pojasnila Špela Stare, del spletnih napadov na novinarje sprožajo sramotilne objave v medijih, ki so ideološko blizu SDS.

Poročilo slovenskega preiskovalnega medija Pod črto, ki povzema leto trajajočo raziskavo več slovenskih novinarjev, razkriva, da številne medije financirajo madžarska medijska podjetja, tesno povezana s stranko Viktorja Órbana FIDESZ, ki je v zadnjih 10 letih postopoma razkrajala medijsko svobodo na Madžarskem, zdaj pa razmišlja o spremembah, s katerimi bi uvedla zaporno kazen za novinarje in druge osebe, ki objavljajo »lažne informacije«.

Kot so zapisali v poročilu, SDS svojo medijsko mrežo gradi že več kot 20 let. »Leta 2015 pa je Janez Janša napovedal, da bo v Sloveniji kmalu nastala nova medijska skupina,« je za IPI povedal Lenart J. Kučić, avtor poročila.

Poleti leta 2015 je bila postavljena Nova24TV, medijska skupina, ki vključuje televizijsko postajo, radio in novičarski spletni portal. Podjetje je na začetku financiralo 70 deležnikov, med katerimi so bili člani SDS in 14 od 21 poslancev, ki so v parlamentu takrat zastopali stranko.

»Začetni ustanovitelji so zbrali le okrog 100.000 evrov. Lastniki novega podjetja so nato poskusili zbrati več denarja s prvo javno ponudbo delnic. Pričakovali so, da bodo zbrali tri milijone evrov, vendar je bil končni izkupiček približno milijon evrov. Po pričevanju mojih virov so imeli veliko težav, ker so izjemno podcenili stroške delovanja televizijske postaje. Potrebovali so več denarja in so investitorje začeli iskati v tujini,« je dejal Kučić.

»Z uradnimi dokumenti smo lahko praktično dokazali, da so v letih 2016 in 2017 tri madžarska medijska podjetja [Ridikül, Modern Media Group in Ripost] vložila med 2 in 2,5 milijona evrov v medijsko mrežo, povezano s SDS,« je zaključil Kučić.

Vsa tri podjetja so tesno povezana s stranko FIDESZ. Modern Media Group in Ripost npr. pripadata skladu KESMA, ki je bil ustanovljen leta 2018 z namenom združevanja provladnih medijev na Madžarskem. Sklad je pod dejanskim nadzorom stranke FIDESZ.

IPI ostaja pozoren

»IPI z zaskrbljenostjo opazuje čedalje bolj toksično okolje, v katerem delujejo novinarji v Sloveniji,« je dejal vodja zagovorništva in programov za Evropo pri IPI Oliver Money-Kyrle. »V trenutnem izrednem stanju je nujno, da lahko novinarji svoje delo opravljajo svobodno in brez strahu, da bi lahko zagotovili prosti tok informacij do javnosti.«

»IPI poziva slovensko vlado, naj poskrbi za varnost novinarjev, tako na spletu kot na sploh, in tako zaščiti pravico javnosti do neodvisnih informacij. IPI bo sistematično nadziral napade na svobodo medijev in kakršnekoli druge omejitve za delo novinarjev v tem izrednem času,« je dodal Money-Kyrle.

Prevedeno iz angleščine.