Športni SOS: Življenje skozi prizmo številk

Intervju

Športni SOS: Življenje skozi prizmo številk

Zala GrudnikFoto: Matej Povše

Športni SOS je MMC-jev portal o statistiki, ki prinaša zgodbe iz športa in njegove zgodovine. Za odličnost statističnega poročanja v medijih je prejel tudi nagrado Statističnega urada RS, lani pa pohvalo Društva novinarjev Slovenije za inovativno, drugačno, privlačno, zabavno in zanimivo predstavitev statističnih podatkov.

Globoko brezno neskončnih številk in statistike za novinarja, po izobrazbi sicer matematika, Slavka Jeriča ni nočna mora. Ravno nasprotno. V vsakem kupu podatkov vidi zgodbo.

Kako se v poplavi številk in podatkov lotiti zgodbe, da bo imela smisel?

Povod za ustvarjanje zgodb so večinoma nenavadni dogodki. Recimo novica, da sta brata Prevc zopet stala skupaj na stopničkah. Ko veš, kaj hočeš raziskati, ponavadi steče kar hitro.

Med Medijsko bero na letošnjem odru festivala Naprej/Forward ste omenili problem, na katerega niste našli odgovora. Vprašali ste se, kolikokrat sta se že na športnih dogodkih zamenjali slovenska in slovaška zastava ali himna.

So nekatere teme, ki so nerešljive. Nekaterih stvari ljudje pač ne beležijo. Stvari sem se lotil, vendar to vprašanje nima odgovora. Športov je, če karikiram, neskončno. Ravni tekmovanj od članskih, evropskih do svetovnih je ogromno. Tukaj sem zelo hitro obupal.

So nerešljivi primeri pogosti?

Razen tega o zastavah se trenutno ne spomnim nobenega.

Potem jih je verjetno zelo malo?

Ja, to je res. Se bojo pa še vedno našli.

Ideje o zbiranju podatkov bodisi o športu bodisi o drugih temah so verjetno neskončne. K razmišljanju povabite tudi svoje bralce. V štirih letih so vam poslali 1400 vprašanj. Je še kakšen trd oreh, ki se ga domislite sami?

Ja, še imam idej. Gremo kar z roko v roki. Ko se nekaj zgodi, dobim jaz kakšno idejo, pa vidim, da mi bralci zastavljajo podobna vprašanja, kot sem si jih zastavil sam. Ko se zgodi kaj zanimivega in pomembnega, se tudi vprašanja bralcev navezujejo na to temo.

Iz kje črpate podatke o tujih športih in športnikih?

Že dolgo si sam beležim statistike in podatke. Veliko tujih strani ima odprte podatke, recimo tuje nogometne lige. Po bazah podatkov lahko brska kdor želi, samo čas in voljo potrebuje.

Po svetu se ljudje ukvarjajo s skoraj neskončno množico športov. Vendar večina ljudi pozna le tiste, ki so najbolj medijsko zanimivi in dobičkonosni. Sledijo temu tudi vprašanja vaših bralcev?

Seveda, popularnost športov in ljudsko zanimanje za njih gre z roko v roki. Nogomet je še vedno razred zase. Sledijo mu športi, v katerih so Slovenci najbolj uspešni in v katerih se udejstvujejo. Nogometna reprezentanca mogoče ni najbolj uspešna, ampak kadarkoli je aktivna in igra, se pojavijo odzivi bralcev. Podobno je pri smučanju in smučarskih skokih.

Spin off vašega Športnega SOS je tudi podcast Številke, kjer pa se ne lotevate le športnih tem.

Podcast je specifičen, saj je v radijski obliki, kjer ni primerno, da bi celo uro govoril samo o podatkih in številkah. Tako bi poslušalca takoj izgubil. Pri Številkah želim poudariti ozadje, razlago in celotno zgodbo.

Od kod izvira to veselje do številk in statistike v vas?

Najprej sem številke spoznal prek športne statistik. Prvo službo sem dobil kot športni novinar. S športom sem se poklicno že veliko ukvarjal, je pa daleč od tega, da bi me samo to zanimalo. Zelo, zelo me zanimajo vesolje, astronomija in znanost. To je eden od razlogov, da sem začel ustvarjati ta podcast.

Ste strokovnjak za športne statistike. Se pri znanstvenih temah obrnete na koga za pomoč?

Pri športu sem res dovolj samozavesten že sam. Zgodb o znanstvenih pojmih, recimo o črnih luknjah, si seveda ne upam objaviti, če jih nisem preveril pri strokovnjakih. Z veseljem prosim, da mi pomagajo. Tako tudi razširim svoje znanje.

V svojem službenem življenju se veliko ukvarjate s podatki in številkami. Pa vidite številke tudi, ko hodite po ulici?

Na splošno veliko razmišljam o številkah. Če me vprašaš, kako sem, ti bom odgovoril, da sem 8.