Celjski Pipec spet bode

Novice

Celjski Pipec spet bode

Te dni je izšla letošnja številka satiričnega časopisa Pipec, ki ga že 53 let izdaja celjski aktiv Društva novinarjev Slovenije. Člani uredniškega odbora, ki ga vodi Franček Kramer, so tokratno številko posvetili letos preminulemu soustanovitelju, dolgoletnemu uredniku in avtorju Pipca Dragu Hribarju. Objavljen izbor nekaterih njegovih ustvarjalnih biserov od leta 1963 do lani dokazuje, da je kakovostna satira večno aktualna, tako kot so večne tudi človeška neumnost, sla po oblasti in pokvarjenost tistih, ki so tarča satirikovega posmeha. Ali kot je Hribar zapisal leta 2013, ob 50-letnici Pipca:

…In če smo v socializmu se smejali,
v demokraciji smo spoznali,
da med humorjem prej – zdaj ni razlike,
različne so samo oblike,
ali drugačne kvečjemu resnice,
ki vedno tudi so motiv za vice.

Sicer pa je tudi letošnji Pipec aktualen in je nabodel vse tiste, ki si zaslužijo njegovo kritično ost. Ponorčeval se je iz »trumpoevforije«, ki je zajela Slovence po ameriških volitvah, ter v duhu sodobnega raziskovalnega novinarstva z dokumenti, ki jih je poimenoval Paloma papers, razkriva početje državnih in lokalnih oblasti.

»Pri prodaji državnega premoženja mislite na prihodnje rodove, da bodo tudi oni imeli kaj krasti!«

priporoča vladi in ugotavlja:

»Blagor Sizifu, ki ima delo za nedoločen čas.«

Pipec je vzel pod lupo tudi »ustavne čačke«:

»Doslej smo ustavo spreminjali s tako tresočo roko, da je danes še nekateri sodniki ne znajo brati.«

Sosedom Hrvatom pa pošilja milo prošnjo:

»Pustite nam vsaj toliko morja, da bo naša barka potonila v domačih ozemeljskih vodah!«

Letošnji Pipec, ki se na 32 straneh loteva tudi drugih lokalnih in širših družbenih tem, je izšel v 20 tisoč izvodih in so ga brezplačno dobili vsi naročniki in kupci Dela, Slovenskih novic in Večera v celjski regiji ter bralci nekaterih lokalnih časopisov na Celjskem.