V podporo bolgarskim protestom – PRESTAVLJENO

Novice

V podporo bolgarskim protestom - PRESTAVLJENO

Pridružite se nam v ponedeljek, 21. julija, ko se bomo ob 10. uri dopoldan zbrali pred Veleposlaništvom Republike Bolgarije (Opekarska cesta 35). Predstavili bomo stanje medijev in politike v Bolgariji in prebrali izjavo podpore njihovim državljanom ter protestom, ki se bodo proti povezovanju in prepletanju političnih in medijskih elit zgodili v nedeljo. Z nami bodo predstavniki bolgarskega veleposlaništva, Društva novinarjev Slovenije in Mirovnega inštituta.

V Bolgariji se soočajo z visoko stopnjo neodobravanja vladnih politik in odločitev. Mediji delujejo pristransko, brez regulacije, zakonodaje, soočeni z lastniškimi in finančnimi pritiski. Ljudje so na ulicah predvsem zaradi medijskega mogotca Deliana Peevskija, ki v državi vodi velik medijski oligopol, hkrati si lasti verige tobačnih izdelkov in časopisov. Več o stanju v državi si lahko preberete v ”Časniku svobodnih medijev”, ki so ga pripravili bolgarski kolegi.

Podporo protestom izražamo v sklopu kampanje zbiranja podpisov za evropsko državljansko pobudo za medijski pluralizem. V kampanji sodeluje več deset držav, med njimi tudi Bolgarija in Slovenija. Zbiramo milijon podpisov, da bi lahko od Evropske komisije zahtevali realne ukrepe in zakonodajne procese, ki bodo regulirali medijska lastništva v državah in jasno opredelili konflikt interesov med političnimi funkcijami in lastništvom medijev. Predvsem pa konstruktivno usmerili debato in se jasno zavzeli za javne medije v interesu državljanov in ne gospodarstva ali politike!

Podpišite pobudo in se zavzemite za medije v javnem interesu!