Vlada naj se zavzame za preiskavo umora Hašodžija

Stališče

Vlada naj se zavzame za preiskavo umora Hašodžija

Foto: Arabic Wikipedia

Društvo novinarjev Slovenije se pridružuje številnim obsodbam in zahtevam po neodvisni mednarodni preiskavi umora novinarja Džamala Hašodžija, ki te dni prihajajo iz mednarodne skupnosti.

Po naši oceni gre za enega najbolj brutalnih in barbarskih napadov na novinarja in s tem medijsko svobodo v zadnjih letih. Gre za dobro načrtovan umor, katerega naročniki – po zadnjih informacijah – segajo v vrh savdske kraljeve družine. To dejanje brez primere nakazuje na novo prakso napadov na disidentske ali kako drugače neposlušne novinarje, živeče izven meja svojih držav, ki se naročajo oziroma izvajajo na ravni njihovih držav oziroma političnih vrhov (»state-sponsored killings«). Od reakcije mednarodne skupnosti v primeru Hašodži bo odvisno, ali se bo ta razširila tudi na druge države, ki jim vladajo avtoritarni oziroma diktatorski režimi.

V društvu pričakujemo, da se bo Slovenija na državni ravni pridružila državam, ki so ostro obsodile to dejanje. Vlado oziroma ministrstvo za zunanje zadeve pa pozivamo, da si bo Slovenija kot trenutno predsedujoča svetu ZN za človekove pravice prizadevala za ustanovitev posebne preiskave primera Hašodži.