Vprašali smo se, ali potrebujemo močno DNS

Novice

Vprašali smo se, ali potrebujemo močno DNS

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je organiziralo prvo novinarsko tribuno z naslovom 20 let odvisnosti, na kateri smo govorili o prihodnosti novinarstva in položaju v slovenskem medijskem prostoru. Dotaknili smo se tudi tega, ali potrebujemo močno DNS in vprašanja lastništva ter pripravljenosti slovenskih medijev na prihodnje izzive.

Peter Frankl (Finance) je izpostavil, da ga v slovenskem novinarstvu najbolj skrbi “pomanjkanje raznovrstnosti”. Vasja Jager (Večer) je povedal, da je prišlo do velikega razvrednotenja poklica novinarja, a Ervin Hladnik Milharčič (Dnevnik) ocenjuje, da novinarstvo ni v krizi.

Katja Šeruga (POP TV) pa ugotavlja, da slovensko novinarstvo še vedno dostojno zagotavlja pravico javnosti do obveščenosti o vseh javnih dogodkih. “Dejstvo pa je, da novinarji delajo v organizacijah, ki so večinoma podjetja. Ta morajo preživeti na trgu, kar za sabo potegne marsikaj,” je povedala. Vojko Flegar (razgledi.net) pa je bil kritičen tudi do novinarjev in poudaril, da so poleg lastnikov in politike tudi oni “osnovni problem”, predvsem, ker med drugim niso dovolj radovedni.

Ob tem je Jager mnenja, da so se od temeljnega poslanstva novinarji odtujili “ravno zaradi razvoja produkcijskih odnosov, ki so na nek način spremenili medijske hiše v tovarne. Na žalost smo mediji zreducirani na svojevrstne industrijske obrate za proizvodnjo neke vrste “fast food” novic, ki so zapakirane za čimbolj enostavno potrošnjo in morajo udariti. Za to del krivde nosijo tudi novinarji, a začne se pri lastnikih, ki forsirajo produkcijska razmerja, ki dostikrat ne zagotavljajo dovolj časa in denarja za kvalitetno novinarsko delo”.

Šeruga pa je izpostavila problem raziskovalnega novinarstva v Sloveniji, saj se po njenih ocenah v sedanjem medijskem okolju večkrat od novinarjev pričakuje preveč, zaradi česar ti nimajo časa, da bi se dovolj poglobljeno ukvarjali z določeno zgodbo.

Milharčič izpostavlja, da DNS potrebujemo predvsem v smislu stanovske organizacije. Pojasnil je, da novinarji običajno pišejo z gotovostjo, a vedno obstaja možnost, da “stopiš narobe. Lahko se opravičiš, a to ne zadošča vedno. Zato se mi zdi dobro, da obstaja forum, kjer lahko braniš sebe kot znaš, drugim pa prepustiš razsodbo, da oni presodijo o tem, kakšen človek si ti.” Šeruga pa je mnenja, da je novo vodstvo pred velikim izzivom, saj si mora jasno odgovoriti, kaj novinarstvo danes potrebuje in da za to tudi dela. Jager pa je poudaril, da DNS absolutno potrebujemo, ker v času, ki prihaja, “ko se bodo pritiski kapitala še krepili, močne organizacije, ki nas bodo zastopale v odnosu do kapitala.”

Besedilo STA.

VEČ fotografij na tem naslovu!