Zapustil nas je pisatelj in novinar Jože Hudeček

Novice

Zapustil nas je pisatelj in novinar Jože Hudeček

V starosti 74 let je po hudi bolezni umrl pisatelj in novinar Jože Hudeček, tudi dolgoletni soustvarjalec kulturnega programa na Televiziji Slovenija.
Jože Hudeček se je rodil leta 1937 v Ljubljani. Po končanem študiju primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine se je leta 1960 zaposlil na Televiziji Slovenija, kjer je v dolgoletnem soustvarjanju, upokojil se je leta 2002, pustil pomemben pečat na kulturnem programu. Televizijski gledalci so ga lahko spremljali v oddaji Kulturne diagonale, kulture in kulturne politike pa se je pogosto dotaknil tudi s svojimi kritičnimi komentarji. Študiju zvesto je veliko pozornosti posvečal likovni umetnosti.
Hudeček se je uveljavil tudi kot pisatelj, podpisal se je pod več romanov, esejev in novel. Za romana Gluhota in Ulice mojega predmestja je bil nominiran za nagradno kresnik, za svoje delo pa bil večkrat tudi nagrajen.
Nagrajeno pisanje in kulturno udejstvovanjeLeta 1976 je prejel francosko odlikovanje vitez reda umetnosti in literature, leta 1987 nagrado zlati ekran, leta 1998 Župančičevo nagrado za literarno delo, leta 2006 pa nagrado za življenjski prispevek k razvoju slovenskega novinarstva Društva novinarjev Slovenije Consortium Veritatis/Bratstvo resnice ter viktorja za življenjsko delo.
Tudi strasten alpinistHudečku, ki je živel z igralko Mileno Grm, s katero je imel dva otroka, je poleg umetnosti navdihoval tudi alpinizem. S soplezalcem Ljubom Juvanom je opravil nekaj prvenstvenih vzponov in med drugim preplezal steber Travnika, severno steno Jalovca, zahodno zajedo v triglavski severni steni.

***

Upravni odbor DNS ob odhodu novinarskega velikana izreka svojcem iskreno sožalje.

(besedilo in tekst: RTV SLO)