YanukovychLeaks: Takrat sem čutil zmagoslavje

Novice

YanukovychLeaks: Takrat sem čutil zmagoslavje

Vanja GligorovićFoto: Matej Povše

Preiskovalni novinar Vlad Lavrov je danes na prvo obletnico začetka Euromaidana predstavljal projekt YanukovychLeaks oziroma reševanje v jezero odvrženih dokumentov bivšega ukrajinskega predsednika. Okoli 25.000 dokumentov je skupina novinarjev več tednov reševala, dokumentirala in analizirala. Na predavanju je Lavrov podrobno opisal dogajanje v predsednikovi rezidenci. »Takrat sem čutil zmagoslavje, sedaj pa vem, da to ni bila zmaga; ne še,« je povedal Ukrajinec in dodal, da upa, da se bodo novinarji tudi v prihodnje  dokopali do tajnih dokumentov, ki so za družbo škodljivi in so v javnem interesu.

Zaključek predavanja je bil zelo humorno obarvan. Občinstvo so zanimala najbolj šokantna odkritja na Janukovičevem posestvu in v najdenih dokumentih. Lavrov je zato začel opisovati razne bizarne posle, zbirko filmov, knjigo o angelih in lubrikante v sobi predsednikove ljubice. »Najbolj zanimivo pa je, da so te dokumente shranjevali predvsem za to, da bi imeli nadzor nad Janukovičevimi ljudmi,« je povedal preiskovalni novinar.

FNF14_petek_0211_L

Sicer pa ima Lavrov, tiho govoreč in redkobeseden, upanje v to, da se bo Ukrajina postavila na noge. »Ljudje počasi začenjajo razmišljati v smeri omejevanja korupcije. Siti so vsega, radi bi nekorumpirano državo.« Vendar na drugi strani še vedno ne moremo spregledati dejstev, kot je na primer to, da je več kot 50 politikov, ki so Ukrajino spremenili v diktaturo, še vedno v parlamentu.