Tožilstvo naj prekine kazenske postopke zoper novinarje

Stališče

Tožilstvo naj prekine kazenske postopke zoper novinarje

Upravni odbor DNSFoto: MMC RTV SLO

Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije odločitev tožilstva, da sproži predkazenski postopek zoper novinarja TV Slovenija Erika Valenčiča, razume kot še en grob in nedopusten poseg v pravico javnosti do obveščenosti. Specializirano državno tožilstvo namreč novinarja v sredo kot osumljenca vabi na zaslišanje, zaradi objave domnevno tajnih podatkov v oddaji Koalicija sovraštva, v kateri je Valenčič opozoril na politične povezave desničarskih skrajnežev in dokazoval, da je poročilo Sove o tem pojavu politično in ne analitično.

Objava dokumenta Sove z naslovom Poročilo o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji je bila v nespornem javnem interesu, objava pa Sovi ni škodovala. Tudi če bi novinar razkril vsebino tajnih dokumentov, kar se sicer ni zgodilo, se v demokratični državi zaradi razkrivanja zaupnih in drugih za javnost pomembnih podatkov novinarjev ne preganja.

Tudi Kodeks novinarjev Slovenije dovoljuje sicer nedovoljene načine zbiranja informacij, če jih ni mogoče pridobiti na drug način in so za javnost izrednega pomena. Po kodeksu je novinar dolžan spoštovati tudi anonimnost vira.

UO DNS tožilstvo poziva, da nemudoma odstopi od pregona Erika Valenčiča in tudi od postopkov zoper novinarko Dela Anuško Delić in novinarja Dnevnika Meto Roglič in Petra Lovšina.

Društvo novinarjev Slovenije pripravlja konkreten predlog sprememb kazenskega zakonika in sicer, da objava tajnih podatkov, ki je v javnem interesu ni kazniva, zahtevali pa bomo tudi dekriminalizacijo vseh dejanj zoper čast in dobro ime, saj menimo, da je kazensko preganjanje novinarjev zaradi medijskih objav, nesprejemljivo.