Ali ERT sploh še obstaja? (VIDEO)

Novice

Ali ERT sploh še obstaja? (VIDEO)

Eva Kuhar, Gašper Andrinek

Grška vlada je enajstega junija letos prisluhnila trojki oziroma njeni ideji strogega varčevanja in ob 23. uri po lokalnem času ukinila prenos programov javne radiotelevizije ERT. Zasloni televizij v gospodinjstvih grških državljanov so naenkrat “utihnili”. Vladna odločitev je šokirala okoli 2700 uslužbencev, ki so ali še sodelujejo z ERT, novica o njeni ukinitvi pa je nemudoma zaokrožila po svetu. “Vedeli smo, da se bo situacija slabšala, tega pa nismo pričakovali,” razlaga danes urednik notranje politike Nikolas Cimpidas, ki se nam bo čez nekaj dni pridružil na ljubljanskem festivalu Naprej.

Grški novinarji se še vedno borijo za oddajanje informativnega kanala preko spleta, a se spopadajo z različnimi preprekami. Pred kratkim je namreč grška policija vkorakala v stavbo nekdanje javne radiotelevizije ERT in iz nje pregnala več deset protestnikov, ki so prostore okupirali od junija. Pred stavbo se je v času policijske akcije zbralo nekaj več kot 200 ljudi, ki so podprli upor delavcev ERT. Nekateri protestniki so se s policisti začeli prerivati, ti pa so množico razgnali tudi s pomočjo solzivca. Aretirali so dva nekdanja zaposlena na ERT in dva predstavnika sindikata. Na koncu jim je stavbo uspelo izprazniti. Podporo so novinarkam in novinarjem ERT izkazali tudi člani Društva novinarjev Slovenije – organizirali so protestni shod. Shoda se je udeležilo okoli 50 ljudi, svoje zahteve pa so pustili na predstavništvu evropske komisije v Ljubljani in na grškem veleposlaništvu.

Grška vlada te dni že pripravlja vse, da bo z novim letom vzpostavila oddajanje nove državne televizije NERIT. Ta bo po Cimpidasovih besedah močno cenzurirana in regulirana, na kar javnost preko kanalov, kjer še oddajajo svoj program, opozarjajo že zdaj. Med drugim smo ga vprašali, kdo od kredibilnih novinarjev bi želel delati na radioteleviziji s tako politiko. “Ne veste, kaj vse so ljudje pripravljeni delati, še posebno v krizi,” odgovarja. Na festivalu Naprej/Forward bo Nikolas Cimpidas spregovoril v soboto, 23. novembra. Vabljeni!