Analiza zaznave ne skuša interpretirati

Novice

Analiza zaznave ne skuša interpretirati

Eva BrišnikFoto: Dino Schreilechner

Ekipa Pop TV je za predsedniške volitve uvedla analizo zaznave Gama System PerceptionAnalytics, ki spremlja neposredne odzive uporabnikov družbenih omrežij na izjave kandidatov. S prepoznavanjem čustvene komponente računa razmerje med pozitivnimi in negativnimi komentarji na Twitterju. Postavlja se vprašanje, ali je spremljanje tovrstne analize sploh lahko predstavljeno kot javno mnenje, kot so si ga nekateri predstavljali.

Denis Oštir in Miha Rejc s Pop TV sta poudarila, da z rezultati niso podali nobene sodbe ali interpretacije, ampak so le informirali. Ali so s tem skušali napovedovati? »Ne, nas ne zanima napovedovanje izida, imeli smo jasen cilj. Zanimal nas je odziv ljudi na nastope. Zanimalo nas je, kaj si ljudje v teh pet minutah mislijo,« je povedal Oštir. Če to kdaj lahko postane napovedovanje volitev, pa ne morejo reči, preden ne bodo vedeli več o uporabnikih.

Reprezentativnost vzorca

Po objavi teh indeksov so se mnogi spraševali o reprezentativnosti vzorca, saj je bilo mnenje pridobljeno iz ožjega kroga uporabnikov družbenih omrežij, predstavljen pa je bil vsem gledalcem komercialne televizije. Denis Oštir in Miha Rejc sta poudarila, da ne gre za anketo, ampak merilec vseh neposrednih objav, ki se pojavijo po določeni izjavi. »Ni introziven do ljudi, ampak posluša in zbira komentarje uporabnikov Twitterja, ki so aktivni na določeno temo,« je pojasnil Oštir. Twitter je v takšni analizi najuporabnejše orodje, ker je bolj interaktiven medij v primerjavi s Facebookom, kjer ima večina uporabnikov zaklenjen profil in ni namenjen izmenjavanju mnenj. Po podatkih je v Sloveniji nekaj manj kot 30.000 uporabnikov Twitterja in več kot 700.000 uporabnikov Facebooka.

Po izoblikovanju iskalnega niza, ki je izbral besede in besedne zveze, ki izražajo naklonjenost, so objave razdelili na pozitivno in negativno naklonjene. Sistem je potem izjave gledalcev razdelal na najmanjše enote in jih primerjal z osnovno opredeljenimi prizvoki.

Ironični komentarji

Na družbenem omrežju Twitter je pogosto orodje uporabnikov ironija. Ali sistem korektno upošteva komentarje, ki vsebujejo ironičnost? Oštir pravi, da analiza zaznave ironijo izloči iz sistema. »Sistem prepozna komentar Borut Pahor je car? po tem, da beseda car in vprašaj ne gresta skupaj. Takšne izloči iz analize.« Pravita še, da so varovalke bile postavljene. Vendar pa se sistemu zagotovo še kaj izmuzni. Če ima  uporabnik neprimerno razmerje sledilcev, je izločen iz sistema. Zavračajo tudi možnost »plačanih tviterašev«, verjamejo pa, da se štabi organizirajo in dogovorijo, da bodo podpirali svojega kandidata.