Če gospod Tolj ni govoril v imenu hrvaške vlade, ga je treba preganjati zaradi lažnega predstavljanja

Stališče

Če gospod Tolj ni govoril v imenu hrvaške vlade, ga je treba preganjati zaradi lažnega predstavljanja

Anton Filić, SNH

Izjava za javnost Sindikata novinarjev Hrvaške

Sindikat novinara Hrvatske se pridružuje Društvu novinarjev Slovenije v obsodbi nedopustnega ravnanja g. Ivana Tolja, svetovalca avstrijske Styrie, ki je v pogovoru z direktorjem »ene izmed svetovnih multimedijskih hiš« skušal preprečiti objavo prispevka o domnevni vpletenosti hrvaških obveščevalcev (SOA) v prisluškovanje slovenskih akterjev, ki ga je pripravljala slovenska POP TV. Ocenjujemo, da gre za nedopusten poseg v svobodo medijev, ki je še toliko hujši, ker je g. Tolj izpostavil, da govori v imenu hrvaške vlade.

Vlada se je sicer ogradila od njegovih dejanj, a menimo, da to ni dovolj. Če Ivan Tolj ni govoril v imenu hrvaške vlade, se je lažno predstavil, kar je kaznivo dejanje, zaradi katerega bi morali ukrepati Uskok in policija.

Ta primer pritiska na delo novinarjev žal ni nič novega, ko govorimo o Ivanu Tolju, ki kot skrivnosten svetovalec Styrie obvladuje dober del hrvaške medijske scene. Znano je, da je od tednika Nacional zahteval, da v besedilu spremeni navedbe, ki niso bile po godu takratnemu predsedniku Ivu Josipoviću; v času stavke v Večernjem listu – spomladi 2011 – pa je obiskal Hino in od tedanje direktorice Smiljanke Škugor-Hrnčević zahteval, naj nehajo poročati o dejavnostih sindikata Večernjega lista.

Takšen človek v hrvaškem medijskem prostoru ne bi smel imeti nikakršne vloge, kaj šele odločati, o čem bodo mediji poročali. Ne pri Večernjem listu, ne pri drugih Styriinih medijih na Hrvaškem, še zlasti pa ne v sosednjih državah. Zaradi škodljivega delovanja na področju hrvaških medijev (očiten primer je maščevanje stavkajočim novinarjem Večernjega lista) od Styrie želimo, da Ivana Tolja odstavi s položaja svetovalca in mu odvzame pisarno, ki jo ima v Večernjem listu. Ali naj prizna, da je Tolj pravzaprav resnični šef Večernjega lista.

Za Sindikat novinarjev Hrvaške:

Anton Filić, predsednik